Večeras je i u grupi B odigrano posljednje kolo grupne faze kvalifikacija za Europsko prvenstvo u Francuskoj, a u odluka o trećeplasiranoj ekipi pala je u Nikoziji gdje je BiH slavila pobjedu rezultatom 3:2 nad domaćim Ciprom, javlja Anadolu Agency (AA).

Belgija i Wales već su ranije osigurale prve dvije pozicije u grupi i direktne plasmane na prvenstvo u Francuskoj iduće godine, ali BiH, Izrael i Cipar su se borili za treću poziciju i baraž. BiH je jedina od njih ovisila samo o svojoj igri i pobjedom u Nikoziji izborila nastup u baražu za plasman na EURO.

Prvih desetak minuta utakmice je zbog njenog značaja protekao u opreznoj igri, ali već u 13. minuti izabranici  Mehmeda Baždarevića izvode atraktivnu akciju koju Ervin Zukanović završava povratnom loptom na rub kaznenog prostora, a Haris Medunjanin na prvu izvodi udarac i postiže jedan od najljepših golova proteklog kvalifikacijskog ciklusa.

Vedad Ibišević je u 24. minuti imao izglednu priliku da poveća prednost bh. tima, ali s 10 metara od gola pogađa samo vanjsku stranu stative i lopta odlazi u gol aut.

Cipar je prvu šansu imao samo dvije minute kasnije, ali lopta iz gužve u šesnaestercu odlazi pored gola golmana Asmira Begovića. U 32. minuti Ciprani izvode dobru akciju koju u gol za izjednačenje rezultata pretvara Constantinos Charalambides. Begović je obranio udarac sa ivice kaznenog prostora, ali odbijenu loptu u mrežu posprema Charalambides.

Nakon greške Emira Spahića u 38. minuti, Begović stiže do lopte i sprečava gol Ciprana, ali samo tri minute kasnije Cipar izigrava obranu i golom Nestorasa Mitidisa preuzima vodstvo 2:1.

Poslije toga tim BiH kreće u odlučan napad i nakon nekoliko udaraca koje je ciparska obrana blokirala, lopta dolazi do Senada Lulića koji centrira i pronalazi Medunjanina na drugoj stativi, a on rutinski pogađa za 2:2.

Miralem Pjanić je na početku drugog poluvremena zaprijetio dobrim udarcem iz slobodnog udarca s 30 metara, ali lopta odlazi malo iznad gola.

BiH dominira u narednom razdoblju što je rezervist Milan Đurić pretvorio u gol u 67. minuti. Nakon kornera, lopta je došla do Lulića koji novim preciznim pasom pronalazi Đurića u petercu, a ovaj rutinski trese mrežu Ciprana za novo vodstvo 3:2.

Lulić je minut kasnije postigao gol, ali je sudac ranije svirao nedozvoljenu poziciju Edina Višće.

Cipar prvu ozbiljnu šansu pred Begovićevim golom pravi u 71. minuti, ali Ognjen Vranješ blokira šut i lopta odlazi u korner.

Do kraja utakmice nije bilo većih uzbuđenja na terenu, a Baždarević je u drugom poluvremenu napravio tri izmjene u ekipi i umjesto Zukanovića, Višće i Pjanića u igru ubacio Đurića, Bičakčića i Salihovića.

Belgija je pobjedom nad Izraelom rezultatom 3:1 završila kvalifikacije i kao lider grupe ide na EURO.

I drugoplasirani Wales je u posljednjem kvalifikacijskom meču slavio domaću pobjedu rezultatom 2:0 nad posljednjeplasiranom ekipom u grupi Andorom.

Belgija je kvalifikacije za EURO u grupi B završila kao prva sa 23 boda, drugi je Wales sa dva boda manje. BiH je treća sa 17, Izrael četvrti sa 13, Cipar peti sa 12, a Andora posljednjeplasirana bez osvojenih bodova.