Ovlašteni službenici Uprave za neizravno oporezivanje u operativnoj akciji kodnog naziva “SKOK” na graničnom prijelazu Rača oduzeli su veću količinu krijumčarenih cigareta i druge razne robe u vrijednosti od 78.300 KM.

U operativnoj akciji kodnog naziva “SKOK” ovlašteni službenici Grupe za sprječavanje prekršaja i krijumčarenja iz regionalnog centra UNO u Tuzli izvršili su detaljan pregled i pretres teretnog motornog vozila hladnjače, a sve u skladu s instrukcijama i uputama Tužiteljstva BiH i naredbe Suda BiH.

Pored redovne pošiljke gdje je bilo prijavljeno povrće, pronađena je skrivena i krijumčarena roba. Tom prilikom pronađena je veća količina neprijavljenih i neobilježenih akciznih proizvoda (10.000 kutija cigareta).

Također je pronađeno 5014 komada različite robe (novčanici, parfemi, fotografska oprema). Vrijednost privremeno oduzete robe u ovim operativnim akcijama se procjenjuje na 78.300 KM.

Protiv osumnjičene osobe bit će podnesen Izvještaj o počinjenom kaznenom djelu i izvršitelju Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, a zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno kazneno djelo Krijumčarenje, iz člana 214 Kaznenog zakona BiH.

U tijeku poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti korištena je specijalizirana oprema i vozila donirana UNO-u od strane Američkog veleposlanstva putem programa EXBS, navodi se u priopćenju.