Pandemija COVID-19 je završena. Za BiH to, ipak, ne znači i kraj problema jer ne uspijeva vratiti novac za cjepiva koja je nabavljala tijekom pandemije.

U jedinoj državnoj nabavi preko mehanizma COVAX uplaćeno je oko 13 milijuna dolara za 1,232.000 doza cjepiva. Ugovor je potpisan u rujnu 2020. godine, a prve doze cjepiva preko mehanizma COVAX stigle su u ožujku 2021. godine u Zračnu luku Sarajevo, prenosi Radio Slobodna Europa.

COVAX je inače najveći svjetski program za razmjenu cjepiva protiv COVID-19, koji je vodio Globalni savez za cjepiva (GAVI) zajedno sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom.

BiH je od te 2021. iz ovog programa isporučena tek trećina. GAVI je u siječnju ove godine obavijestio BiH da ne može više isporučivati cjepiva, zbog čega BiH potražuje novac u vrijednosti neisporučenih cjepiva. GAVI traži da BiH plati "izlaznu naknadu" koja podrazumijeva njihove troškove u tom procesu, na što BiH ne pristaje. Iz GAVI-ja nisu odgovorili koliki je iznos te naknade. Naknada bi, prema saznanjima RSE u Ministarstvu civilnih poslova, BiH stajala oko 1,7 milijuna dolara. Iz GAVI-ja u odgovoru RSE nisu objasnili zbog čega nisu isporučili cjepiva.

BiH ima mogućnost pokrenuti arbitražni postupak pred Međunarodnim arbitražnim sudom u Haagu. Kako bi to uradila, nužno je da to Pravobraniteljstvu BiH naloži Vijeće ministara BiH.

''To bi značilo proces od pet do šest godina jer sam ja radio tri arbitraže pa znam. To mnogo stoji BiH. Tu su troškovi podnošenja tužbe, mora se platiti suce, to je vrlo kompliciran proces i zahtijeva mnogo vremena. Za početak procesa potrebno je oko milijun i pol eura'', naveo je Mlađan Madić, glavni pravobranitelj BiH, za RSE.