Na NATO novogodišnjem prijemu, upriličenom večeras u Domu Oružanih snaga BiH, strani dužnosnici poručili su prisutnim bh. liderima da moraju dati viziju za bolju suradnju dok su oni ukazali da je BiH na putu ka NATO-u potrebna bolja opremljenost na osnovu koje bi već dobro obučeni bh. kadrovi dostigli maksimum u borbenoj spremnosti.

NATO ohrabruje

''Dijalogom i uzajamnim poštovanjem, lideri prisutni u ovoj dvorani, i oni koji nisu ovdje, mogu dati viziju za bolju suradnju, manje zidova i više mostova. Kako se približavamo 2019. godini, ima mnogo toga o čemu možemo razmišljati: nova vlast je formirana, ministri vanjskih poslova NATO-a su se sastali prošli tjedan i objavili da su spremni prihvatiti da BiH podnese svoj prvi Državni godišnji plan, što izglede za članstvo BiH u NATO-u čini jedan korak bliže'', kazala je u ime admirala Fogga zapovjednica NATO Stožera Sarajevo, brigadna generalica Marti Bissell.  

Pohvalila je rad pripadnika NATO Stožera Sarajevo jer su "svaki dan predani u tome da BiH učine sigurnijom za sve njezine građane".

Također, predstavnici NATO-a izrazili su ohrabrenje zbog nastavka aktivnosti na knjiženju nepokretne vojne imovine.

Uvijet iz 2010. važan

Mišljenja su da uvjet koji su postavili ministri vanjskih poslova NATO-a u Talinu 2010. godine ostaje važan za BiH i njen napredak na putu ka članstvu. Još je, kako ističu, važniji konstruktivan dijalog svih lidera ove zemlje u tom pravcu.

S predstavnicima stranih institucija na prijemu su bh. političari podijelili isto uvjerenje da Bosna i Hercegovina teži većem integriranju u euroatlantske institucije.

Zamjenik ministra obrane BiH Sead Jusić podvukao je da je NATO veoma važna sigurnosna institucija u svijetu, te je "sam osjećaj da postoji - da bdije nad sigurnosti veoma važna".

Dotrajala oprema

''Konkretno Ministarstvo obrane BiH preko Oružanih snaga BiH dalo je veliki doprinos u dostizanju NATO standarda. Trenutno imamo jedinice koje imaju dostignute standarde kao ekvivalent jedne patriotske borbene grupe koja bi tehnički trebala biti zaokružena u narednih nekoliko godina. Njihova obučenost i uvježbanost je na višem nivou od četvorke, ako gledamo od jedan do pet, ali je naša oprema u mnogo čemu dotrajala od čizme pa nadalje. Zato treba realizirati bar osnovne elemente u Planu modernizacije'', potvrdio je Jusić za Fenu.

Na ostvarivanju cilja da BiH bude borbeno opremljena za NATO operacije u narednom mandatu kao zastupnik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH spreman je raditi i Šemsudin Mehmedović.

''Moraju se  povećati financijska izdvajanja za opremanje vojske, negdje oko 70 posto svih proračinskih sredstava. Povećanjem iznosa za opremu može se povećati i broj vojnika odnosno fizička snaga'', mišljenja je Mehmedović.

Među velikim brojem zvanica na NATO prijemu bili su predstavnici aktualne izvršne vlasti na federalnom nivou, odnosno predsjednik i potpredsjednik Federacije Marinko Čavara i Milan Dunović.

Iskrenost u politici

''Svi napori BiH da se krene ka NATO integracijama urodili su plodom krajem ove godine i nadam se da ćemo u sljedećoj pozitivno odgovoriti takvom jednom pozivu da BiH postane dio takvog sigurnosnog sustava i da to doprinese ukupnoj stabilizaciji odnosa unutar same države, ali i njenoj boljoj pozicioniranosti prema svim institucijama iz međunarodne zajednice'', kazao je  Feni Čavara.

Potpredsjednik Federacije BiH Milan Dunović smatra da je „NATO savez nešto što može BiH i svim njenim građanima da osigura sigurnost“.

''Zato mora biti puno više iskrenosti u politici i aktivnog djelovanja, a NATO savez je otvoren prema našoj državi'', zaključio je za Fenu Dunović.

Novogodišnji NATO prijem u Sarajevu upotpunio je Vojni orkestar Oružanih snaga BiH izvedbama stranih i domaćih kompozicija.