Na summitu “Otvoreni Balkan” koji je održan u Ohridu pokrenuta je inicijativa za uspostavljanje zelene linije za kretanje putnika i turističkih autobusa u zemljama koje su dio “Otvorenog Balkana”.

– Mi, kao predstavnici poslovne zajednice, ističemo ubrzanje protoka ljudi i robe, što je od posebnog značaja za nesmetano odvijanje poslovnih aktivnosti. U tom smjeru ističemo inicijativu za uspostavljanje zelene linije za kretanje putnika i turističkih autobusa u zemljama koje su dio Otvorenog Balkana, rekao je predsjednik Udruge gospodarskih komora Trajan Angeloski.

Predsjednik Turističko-ugostiteljske komore Sindikata Arkan Kerim pojasnio je da se inicijativa odnosi na organiziranje turističkih autobusa koji bi omogućili brz protok na graničnim prijelazima na “Otvorenom Balkanu”, kao i na organizirane posjete turista iz trećih zemalja.

– Autobusi sada na graničnim prijelazima čekaju dva do tri sata, što je stvarno gubljenje vremena. To je problem na gotovo svim graničnim prijelazima. Zato ističemo ovu inicijativu koja će imati značajan pozitivan učinak. Turoperatori ili turističke agencije koje organiziraju putovanja bit će dužne sedam dana prije putovanja obavijestiti granične službe o osobnim podacima putnika kao što su ime i prezime te broj putovnice, pojašnjava Kerim, prenosi Indikator.ba

On je rekao kako je inicijativa dobro prihvaćena jer se “svi suočavamo s istim problemom”.

– Dogovorili smo se da ćemo zajedno raditi na realizaciji ove ideje, svatko u svojoj zemlji i da to pokušamo realizirati u praksi do rujna, rekao je predsjednik Turističko-ugostiteljske komore.

Za realizaciju ove inicijative pozitivno okruženje stvara Memorandum o razumijevanju za suradnji u području turizma koji su potpisali ministri Sjeverne Makedonije, Albanije i Srbije. Ovaj dokument predviđa aktivnosti za zajedničku promociju regije kao atraktivne turističke destinacije.

Bosna i Hercegovina je sa summitu Open Balkan sudjelovala kao promatrač.