Program reformi, dokument koji je na sjednici Predsjedništva BiH usvojen 19. studenog ove godine i koji definira odnose BiH s NATO savezom, trebao bi biti poslan u Bruxelles dan nakon što bude imenovano Vijeće ministara BiH. To znači da, ukoliko na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta BiH u ponedjeljak bude okončan taj proces, onda bi Program reformi trebao u NATO biti poslan u utorak. Do danas je sadržaj ovog dokumenta čuvan u tajnosti, a u međuvremenu su mediji objavili njegov sadržaj.

BiH u Bruxelles šalje "neutralan odgovor" gdje pored onoga što je dosad ostvareno od strane BiH kao i u suradnji s NATO savezom u samom uvodu ovoga dokumenta se navodi:

"BiH NATO-u podnosi ovaj dokument "Reformski program Bosne i Hercegovine". BiH je predana poboljšanju odnosa sa NATO-om bez prejudiciranja konačne odluke u članstvu."

Dokument je skrojen tako kako bi zadovoljio sve potpisnice ovog dokumenta, ne govori niti da je ZA članstvo niti PROTIV članstva u ovu euroatlantsku organizaciju.

Dovoljno kako stranke pred svoje birače ne bi izašle kao "gubitnice".

Ovaj odgovor je rezultat kompromisa između onih strana u BiH koje zagovaraju pristupanje NATO-u kao i onih koji zagovaraju vojnu neutralnost BiH i protive se članstvu u ovaj Savez.

Treba naglasiti da je ovaj "neutralni odgovor" odblokirao uspostavu vlasti na državnom nivou.