Saborski zastupnik koji je i zastupnik u Skupštini Vijeća Europe Davor Ivo Stier istaknuo je kako prihvaćena rezolucija o BiH u prvi plan ističe trenutačno najvažniji prioritet, a to je izmjena Izbornoga zakona bez koje je jasno istaknuto kako će zemlja zapasti u teško stanje blokade.

Najvažnije je da fokus ove rasprave nije otišao u pogrešnom smjeru. Istaknut je značaj izmjena Izbornoga zakona, a posljedično i Ustava BiH. U tome smislu zastupnici iz Hrvatske pomogli su BiH, a pokazalo se kako su zahtjevi bh. Hrvata u pogledu legitimne zastupljenosti apsolutno opravdani, rekao je Stier, piše Večernji list BiH.

Vlada FBiH i Vijeće ministara

Stier je objasnio kako je za BiH vitalno važno osigurati legitimno zastupanje, a što je isticano i u ranijim rezolucija koje su donošene i u Europskom parlamentu.

Dok pozdravlja napredak načinjen u brojnim oblastima u BiH nakon prihvaćanja svojih preporuka 2025. (2013.), Parlamentarna skupština Vijeća Europe ostaje zabrinuta zbog izostanka napretka u oblasti reforme Ustava, ali i reforme Izbornoga zakona, što prijeti političkoj stabilnosti zemlje, navodi se iz Skupštine VE.

Kako dalje navodi Večernjak, na jednak način upozorava se i na opasnost od potpune blokade zemlje u slučaju da se ne izmijene odredbe Izbornoga zakona sukladno presudi Ustavnoga suda, i to najkasnije šest mjeseci do održavanja općih izbora.

Parlamentarci su također istaknuli žurnu potrebu za provedbom odluke Ustavnoga suda BiH o sastavljanju Doma naroda Parlamenta Federacije BiH prije održavanja izbora, dok s druge strane postoji ozbiljan rizik da će biti blokiran izbor Vlade na razini FBiH i države nakon predstojećih izbora. Oni su također izrazili žaljenje zbog toga što nacionalistička i etnička retorika još uvijek dominiraju političkim diskursom u zemlji, navodi se.

Posebnim problemom ističe se sam Grad Mostar u završnom dokumentu rezolucije na koju su prihvaćena dva amandmana.

Smrtna kazna u RS-u

Za Skupštinu je jako problematično što se ne može pronaći politička volja kod vlasti kako bi se okončalo situaciju prema kojoj su građani Mostara onemogućeni izraziti svoje pravo na biranje predstavnika u Gradsko vijeće tijekom posljednjih osam godina, navodi dokument.

Vijeće Europe, čija je BiH punopravna članica dugi niz godina, ističe zabrinutost i zbog činjenice da Republika Srpska još uvijek nije ukinula odredbe Ustava prema kojima još formalno postoji smrtna kazna, dok Federacija BiH nije promijenila odredbe o Instituciji ombudsmana koja je ukinuta 2008. godine.

Istodobno, u četiri županije još uvijek nisu izmijenjene odredbe Ustava kako bi se zajamčio konstitutivan status Srba koji tamo žive. Prihvaćen je i zaključak te izražena zabrinutost zbog nepoštivanja presuda Ustavnoga suda, posebice od vlasti u Republici Srpskoj, jednako kao i neprovođenje odluke koja se tiče samoga Grada Mostara, dodaje Večernji.

Izražava se zabrinutost i zbog teškoga stanja javnih medija i nedonošenja zakona o sprječavanju pranja novca i financiranja terorizma.