Od 1998. godine do danas, Bosna i Hercegovina platila je više od 61 milijun KM po osnovi tzv. penala, jer nije na vrijeme povukla kreditna sredstva koja su odobrile međunarodne financijske institucije. Ovaj iznos mogao bi biti i veći ako vlast uskoro ne bude formirana.

Blokada rada Parlamentarne skupštine je građane naše zemlje u ovoj godini koštala 6,5 milijuna KM. Nerad i nemar političara moguće je iskazati u brojkama pa su tako iz proračuna BiH od 1998. do 2018. isplaćena sredstva međunarodim kreditorima u iznosu od 55,3 milijuna KM, javlja BHRT.

Ekonomski stručnjak Zlatko Hurtić smatra da je žalosno što se novac troši nepromišljeno.

“Žalosno je da mi trošimo milijune na takve stvari, bacamo te pare u situaciji kad su daleko potrebnije umirovljenicima, ili djeci i roditeljima koji panično traže sredstva za liječenje vani. Dakle, to je jedna stvar koja se konačno mora urediti i konačno postaviti pitanje odgovornosti svih onih koji su doprinijeli toj situaciji”, istaknuo je Hurtić.

Lideri stranaka koji su osvojili najviše glasova na izborima više od godinu dana ne pokazuju spremnost za kompromis kojim bi vlast bila formirana. Za predstavnike oporbe to je klasična demonstracija političke neodgovornosti zbog koje se država sramoti i baca silne milijune.

“Ono što je još veća sramota za državu od toga o čemu govorimo jest da mi nismo trenutno sposobni preuzeti ni grant sredstva, dakle donacije. Jer parlament je blokiran od strane vladajuće večine i ne mogu se ratificirati ti sporazumi. Dakle, ljudi žele nama dati novac, a mi nismo sposobni uzeti taj novac bez ikakvih kamata”, rekao je zastupnik SDP-a u PSBiH Saša Magazinović.

Ministarstvo financija Republike Srpske još nije odgovorilo koliko je točno naknada RS isplatila po ovoj osnovi u proteklom periodu. Zbog sporosti u implementaciji 74 projekta u Federaciji BiH u periodu od 1996. do 2018. godine isplaćeno je 31,2 milijuna KM. U većini slučajeva, to su krediti namijenjeni za infrastrukturu u oblasti elektroenergetskog sektora i transporta.