U ovom trenutku planira se ili je već započela procedura izgradnje šest novih graničnih prijelaza između BiH i Hrvatske odnosno BiH i Crne Gore, a time se planira podizanje učinkovitosti međugraničnoga prometa, kao i ubrzanje ukupnih gospodarskih tokova, što je od ključnoga značaja za veliki broj gospodarstvenika, posebice na jugu zemlje.
Najdalje se otišlo u procesu izgradnje novog graničnog prijelaza na prostoru zapadne Hercegovine, odnosno graničnog prijelaza Osoje (općina Posušje). Za njega je već raspisan natječaj za odabir izvođača.

Ovaj granični prijelaz značit će mnogo u smislu bolje iskoristivosti velikih gospodarskih potencijala šireg prostora Posušja, a kako je u više navrata naglašavao načelnik općine Posušje Ante Begić, ovo je važno i zbog povećanja protočnosti prometa, piše Večernji list.

U kontekstu graničnog prijelaza, treba uputiti i na njegov značaj za ono na što Općina Posušje gleda s posebnom pozornošću, a to su poslovne zone kao najperspektivnije lokacije koje su na raspolaganju domaćim i stranim investitorima. Riječ je o zonama Osrdak i Vlake, koje bi u bliskoj budućnosti trebale biti dodatni pokretač razvoja općine, a s novim, moderno opremljenim graničnim prijelazom stvorit će se uvjeti za učinkovitiju razmjenu dobara. Inače, za GP Osoje predviđena su 5,2 milijuna KM.

Na jugu zemlje planirana je i izgradnja prijelaza Doljani, za što je u tijeku priprema tehničke dokumentacije i potrebnih dozvola, nakon čega će slijediti raspisivanje natječaja. Budući granični prijelaz Doljani imat će strateški značaj za gospodarstvo na jugu države, ali i u kontekstu turističke ponude. Dosadašnji prizori, u kojima su vladale velike gužve u prometu na postojećem prijelazu, tako će vrlo skoro otići u prošlost, a ulazak u BiH i izlazak iz države preko ovoga najfrekventnijeg prometnog pravca u bliskoj će se budućnosti odvijati preko modernog, po europskim standardima opremljenoga graničnog prijelaza.

Osim u turističkom smislu, novi će prijelaz imati i veliki značaj za gospodarske aktivnosti s obiju strana granice, a posebice trgovinu robama, pri čemu će BiH dosegnuti razinu propusnosti koja već postoji s hrvatske strane koja je, podsjećamo, krajem 2017. godine pustila u promet novoizgrađeni međunarodni granični prijelaz.

Proračun BiH za 2021. godinu još uvijek nije usvojen, ali je njime predviđena gradnja graničnih prijelaza Klobuk – Ilino Brdo, Zupci – Sitnica, Deleuša – Braćenovići i Hum – Šćepan Polje između BiH i Crne Gore, piše Večernji list.

Dva bi prijelaza trebala biti na teritoriju Crne Gore, a dva na teritoriju BiH. Planirana su sredstva za 2021. godini u iznosu od 2 milijuna KM, a u 2022. godini 3,5 milijuna KM.

Istodobno, kroz IPA sredstva planira se u idućem razdoblju i izgradnja 28 graničnih prijelaza za pogranični promet, s tim što Uprava za neizravno oporezivanje ima obvezu osigurati zemljište, projektnu dokumentaciju i odobrenja za građenje, a procijenjena vrijednost za to je oko 2 milijuna KM. Ostatak sredstva za gradnju trebao bi se dobiti kroz IPA-u.

U kontekstu novih graničnih prijelaza treba uputiti na važnost nedavno otvorenog Svilaja, kao i na budući prijelaz kod Gradiške na bh. strani, a koji će vrlo vjerojatno postati integrirani.