Bosna i Hercegovina dobila je odobrenje da bude na listi zemalja kojima je dozvoljen izvoz tehnički obrađenog mlijeka i mliječnih proizvoda u Evropsku uniju (EU), potvrdio je danas na izvanrednoj konferenciji za medije u Sarajevu zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, javlja Anadolija.

Šarović je prošlog mjeseca potvrdio kako je Ured za hranu i veterinarstvo (FVO) Europske unije odobrio svih šest točaka iz Akcijskog plana bh. ministarstva i Ureda za veterinarstvo BiH vezano za ispunjavanje uvjeta za izvoz mlijeka u EU nazivajući to “važnim trenutkom za BiH.”

Presudan akcijski plan

Govoreći o odobrenju koje je dodijeljeno BiH, Šarović je kazao kako je za to bio presudan kvalitetan akcijskog plan.

“Autoritet Ureda za veterinarstvo BiH je ono što je presudilo da direkcija za sigurnost hrane u Europsku uniju da ovo odobrenje i time smo značajno ispunili naše težnje osigurati izvoz mlijeka u EU tijekom ove godine. Svih ovih tjedana priželjkivali smo da se to dogodi do kraja godine ali za sada imamo dozvolu za izvoz tehnički obrađenog mlijeka s tim da posao nismo izvršili do kraja. Misija će u BiH opet doći naredne godine da provjere je li uspostavljen sustav u BiH takav da jamči kvalitet i imamo godinu dana u kojoj trebamo opravdati ukazano povjerenje”, kazao je Šarović.

Prema njegovim riječima, odobren je i izvoz mlijeka za Republiku Tursku i Rusiju za koje će BiH također trebala dozvole. Upis mljekara na listu za izvoz mlijeka trajat će naredni mjesec ili dva, poručio je Šarović dodajući kako su trenutno prijavljene četiri mljekare.

“Ključna institucija za upis mljekara je Ured za veterinarstvo BiH i čitav naš sektor će surađivati s ovom institucijom u narednom razdoblju. Male farme također moraju ispunjavati europske standarde kada je riječ o kvalitetu sirovog mlijeka. Uvjet i standard EU je takav da se on mora poštovati”, rekao je Šarović.

BiH će, kako je istaknuto, raditi na pripremanju plana za proizvođače koji će izvoziti meso peradi u Europsku uniju.

Nema ograničenja

Još uvijek nije poznata točna procedura kada će prve litre mlijeka iz BiH preći granicu Europske unije a nema ograničenja kada je riječ o količini mlijeka koje će se izvoziti, kazao je direktor Ureda za veterinarstvo BiH Ljubomir Kalaba.

“Poslije ovako dobrih vijesti iz Bruxellesa mislim da svi trebaju biti zadovoljni. Što prije ćemo prijaviti mljekare, mislim da smo obavili ogroman posao”, istakao je Kalaba.

Na današnjoj konferenciji za medije prisustvovali su i predstavnici mljekarske industrije u BiH koji su istakli kako današnji dan predstavlja povijesni dan u mljekarskoj industriji “koju su godinama tištili problemi”./AA/HMS/