Među brojnim građanima BiH koji u potrazi za plaćenijim poslom i boljim uvjetima odlaze iz države u značajnom broju nalaze se profesionalni vozači raznih kategorija. Tako se bh. vozačima u Njemačkoj nudi plaća i do 5.000 KM. Predsjednik Uprave Centrotransa Safudin Čengić za Faktor kaže kako je na sceni nelogična situacija.

– Nedostatak voznog osoblja primjetan je u svakoj državi, pa tako i u BiH. No mi imamo nevjerojatno stanje. Naime, u zavodima za zapošljavanje u Federaciji Bosne i Hercegovine ima blizu 300.000 ljudi, samo u Sarajevskoj županiji 56.000. Recimo, u SŽ ima 918 nezaposlenih vozača, oko 600 automehaničara…

Istovremeno, poslodavci imaju potrebu za novim radnicima, otvoreni su natječaji…, ali ništa. Očito je da ti ljudi praktično rade, bilo u BiH ili inozemstvu, ali se i dalje vode u zavodima za zapošljavanje zbog zdravstvenog i socijalnog osiguranja – objašnjava Čengić.

Zato su poslodavci, ističe Čengić, zatražili posebnu, tematsku sjednicu Ekonomsko-socijalnog vijeća FBiH i Vlade FBiH. – Sastanak bi trebao polučiti rezultat u smislu donošenja konkretnih mjera kako bi se zaposlili ljudi. Sve kompanije susreću se s odlaskom ljudi, posebno onih srednje stručne spreme, i to je problem za realni sektor, kazao je Čengić.