Sve razine vlasti u BiH izdvojile su čak 4,2 milijarde KM na socijalna davanja ili oko 33% ukupnih proračunskih rashoda.
Podatak je objavila Direkcija za ekonomsko planiranje BiH, a odnosi se na 2016, piše Večernji list BiH.

Prema ovim podacima, BiH je u samom vrhu zemalja u cijeloj Europi po izdvajanjima za socijalnu zaštitu. Ipak, ovo ne znači da je naša socijalna politika najbolja. Naprotiv, generalna je ocjena mnogobrojnih stručnjaka, ali i samih predstavnika vlasti, da socijalna davanja nisu ciljana i da ne postoje jasni kriteriji.
 
Loše usmjerena

Više od 25 % ove pomoći odlazi u ruke petine stanovništva koje ima dobra primanja i čak spadaju u bogatiji sloj građana. Svjetska banka je više puta naglašavala kako je ovakav sustav neodrživ i stvara ogromno opterećenje proračunima, a da pritom ne ostvaruje cilj – a to je zaštita najugroženijih skupina.

Njihov stav je da su ovi pretjerani proračunski troškovi vrlo loše usmjereni jer najveći dio dolazi do bogatijega sloja stanovništva, dok 20% najsiromašnijih dobiva samo oko 17%.

Cenzusi samo za djecu

Osnovni razlog ove nejednakosti je što se najveći dio socijalnih transfera kod nas dodjeljuje na bazi statusa, a ne na bazi utvrđenoga socijalnog stanja.

Zanimljivo je da je država od svih socijalnih transfera jedino naknade usmjerene najugroženijima, a to su stalne i jednokratne novčane pomoći i većina naknada za djecu, uvjetovala imovinskim i dohodovnim cenzusom.

Javnost je nedavno ostala šokirana viješću da su trojke izgubile pravo na dječji dodatak zbog 1,05 KM.

Naime, u obrazloženju o ukidanju dječjeg dodatka stoji da cenzus za ostvarivanje prava na dodatak za djecu s troje djece iznosi 82,95 KM, a obitelj je po članu imala 84 KM.

Točnije otac, koji jedini ostvaruje prihode, ima plaću od 420 KM. Prema podacima Ujedinjenih naroda, 18,1 posto stanovništva u BiH živi s primanjima nižim od 237 KM mjesečno, odnosno ispod linije koja označava kritično siromaštvo, navodi Večernjak.

To otprilike znači i da je svaki šesti građanin BiH siromašan. BiH je peta po siromaštvu u Europi.