Posljednjih godina, medicinari su najtraženija struka u zemljama Zapadne Europe, pa u skladu s tim, mladi u našoj zemlji sve više izvanredno ili redovno, završavaju ovu školu. I odlaze.

Tražena je to struka u Njemačkoj, dok ih je kod nas najviše na spiskovima nezaposlenih. Samo u posljednjih pet mjeseci Unsko-sanski kanton je napustilo 50 školovanih medicinara.

''Ovdje je veoma teško za posao medicinara i nema nikakve šanse da bi se moglo uraditi što s tim. Jedan je to od razloga zašto tražimo posao u Njemačkoj'', kazao je Alen Krupić, medicinar iz Bosanske Krupe.

I plaće su razlog, koje izvan naših granica, kažu, iznose više od 1.500 eura. I nerijetko, kada se jedan član obitelji zaposli, za njim odlazi i kompletna obitelji. Ne odlaze samo medicinari, već i doktori medicine, već ih je 35 napustilo državu, piše FTV.

''Naročito mladi doktori su u nezavidnom položaju - to je studij koji dugo traje, edukacije su skupe i nije vrednovano kako treba, jer osnovna plaća je niska za naše prilike, za tako visokoobrazovane kadrove'', pojasnio je dr. Nedim Kurtagić, predsjednik Sindikata doktora medicine i stomatologije USK-a.

Iz Federacije BiH, prema podacima Liječničke komore, u posljednje dvije godine, otišlo je oko 300 liječnika, različitih profila. Tvrde da nemaju nikakav socijalni dijalog sa vlastima, pa je nezadovoljstvo i veće. Na popisu ovdašnjeg Zavoda za zapošljavanje nalazi se oko 600 nezaposlenih medicinskih radnika različitih profila.

''Mladim ljudima više ne koristi davati nikakve borbene parole, ostajte ovdje i slično, a nemoći im naći nikakvo zaposlenje i stabilniju budućnost. U ovom trenutku mi smo se odlučili asistirati i pomoći mladim ljudima'', govori Rifat Dolić, direktor Zavoda za zapošljavanje USK-a.

Podaci CCI-a da u ovoj županiji u na dva zaposlena dolaze tri nezaposlena je poražavajuća, ali se i pored toga političari bave sami sa sobom, a školovani, mladi kadrovi odlaze iz Bosne i Hercegovine.