Bosna i Hercegovina se nalazi na šestom mjestu, koje dijeli s Jermenijom, po broju umrlih na 100.000 stanovnika, od posljedica izazvanih zagađenim zrakom, izvještaj je Svjetske zdravstvene organizacije, priopćila je Eko akcija.

Ostale zemlje, navedeno je, koje se nalaze na vrhu liste imaju veoma razvijenu tešku industriju, dok BiH glavni problem predstavlja neuređenost i nebriga institucija o okolišu.

Prema izvještaju, u većini gradova glavni izvor zagađenja zraka je zagrijavanje domova prljavim gorivima.

Nakon zagađenja prošle zime koje je zabilježeno u Tuzli, Lukavcu, Zenici, Sarajevu, Prijedoru, Banjoj Luci i Jajcu, brojna ministarstva na raznim nivoima vlasti, kojima je dužnost da se brinu o okolišu i zdravlju građana nisu učinila praktično ništa da se stanje popravi, tvrde iz Eko akcije.

''Štoviše, nisu više u stanju čak ni da mjerenja zagađenja zraka, koja su od izuzetne važnosti, rade na način kako je to predviđeno zakonom. Tako na primjer, u Tuzlanskom kantonu, od pet stacionarnih mjernih stanica, u zadnja dva mjeseca radi samo jedan monitor zagađenja lebdećim česticama'', navedeno je u priopćenju.

U Sarajevu, dodaju, dvije važne mjerne stanice premještene su na nove lokacije, neposredno uz rijeku Miljacku, suprotno svim rezonima mjerenja i zakonskim odredbama, odakle će, ističu, slati uglavnom pogrešne informacije o stanju kvalitete zraka.