Vijeće Europske unije sastavilo je listu zemalja s nekooperativnim jurisdikcijama u pogledu oporezivanja, a svrha liste je nastojanje sprečavanja poreznih prijevara i utaje poreza.

Bosna i Hercegovina se, sa susjednim zemljama, našla na “sivoj listi” zemalja koje trebaju ispuniti određene uvjete kako bi u pogledu oporezivanja postale učinkovitije.

Vijeće Europske unije je na popisu radilo s Organizacijom za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD), a Bosna i Hercegovina se našla na “sivoj listi”. U dokumentu se spominje tri puta, uz ostalo, i među zemljama koje trebaju postati članice Globalnoga foruma do 2019. godine.

U pogledu potencijalnih članica Globalnoga foruma, Bosna i Hercegovina se našla na listi zajedno sa susjednom Srbijom i Crnom Grom, ali i sa zemljama kao što su Turska, Vijetnam i druge. Osim toga, Bosna i Hercegovina se našla na listi među zemljama koje su posvećene potpisivanju i ratifikaciji MAC-a ili sporazumnom umrežavanju sa svim članicama Europske unije do 2019. godine.

Na istoj listi nalaze se susjedne Crna Gora, Srbija, Makedonija, ali i Turska, Jamajka, Peru, Tajland, Maroko, Vijetnam, Armenija i Jordan. Bosna i Hercegovina se također spominje među jurisdikcijama koje su se obvezale postati članice Okvirne inkluzije ili provođenja minimalnih standarda BEPS-a do 2019. godine. Na istoj listi nalaze se susjedne Crna Gora, Srbija, Makedonija, Albanija, ali i Fidži, Maroko, Armenija, Maldivi, Jordan i druge zemlje.