Izvoz voća i povrća, ali i poljoprivrednih proizvoda je najveća nada BiH za stabiliziranje domaćeg gospodarstva. Tome u prilog govore podaci o izvozu u Rusiju za deset mjeseci ove godine. Bosna  i Hercegovina je samo na izvozu voća zaradila 23 milijuna KM, potvrdio je ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović.

Unatoč prognozama i očekivanjima nakon zabrane izvoza u Rusiju zbog upitne ispravnosti robe, BiH će imati pozitivan rezultat.

"U Rusiju smo za 10 mjeseci izvezli gotovo 16 tisuća tona voća, najviše jabuka i krušaka, što je za 40% više u odnosu na isto razdoblje prošle godine. U novčanom smo smislu zaradili 23 milijuna KM, što je za 6,5 milijuna KM više nego u 2015. godini. I uz kratkotrajnu zabranu izvoza u Rusiju, imat ćemo dobar rezultat na kraju godine", kazao je Šarović, prenosi Klix.ba.

Ovo su izuzetno optimistični podaci, ako znamo da su ruski fitosanitarni inspektori u BiH boravili dva tjedna i ispitivali podrijetlo robe, a domaći gospodarstvenici u Rusiju nisu mogli izvoziti dva mjeseca.

Prognoze nisu bile optimistične, ali potrebe ruskog tržišta i mogućnost da naša zemlja izvozi prije svega voće i povrće, pridonijeli su da u 2015. godini BiH ima pozitivnu bilancu kad je riječ o izvozu u Rusiju.

"Izvoz u Rusiju ide nesmetano. Nemamo nikakvih službenih naznaka o eventualnim problemima, a svaka se pošiljka posebno provjerava. Odgovaramo na svaki upit ruske strane. Rusi su pooštrili nadzor, a svi koji izvoze u Rusiju trebaju znati kako je svaka pošiljka podložna nadzoru i kako nema mogućnosti za zloupotrebu", zaključuje Šarović.