Na sastanku osoba ovlaštenih u bankama za provedbu mjera sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma održanom u organizaciji Udruge banaka BiH, razgovarano je o posljedicama koje trpi bankarski sektor zbog višegodišnjeg odlaganja donošenja mjera i aktivnosti za uvođenje standarda za sprječavanje pranja novca i financiranja terorizma na koje se Bosna i Hercegovina obvezala Akcijskim planom FATF.

Zbog neispunjavanja obveza iz Akcijskog plana, BiH je nedavnom Uredbom objavljenom u Službenom listu Europske unije okarakterizirana kao zemlja sa strateškim nedostacima u dijelu sprječavanja pranja novca i financiranja terorizma i koja predstavlja znatnu prijetnju financijskom sustavu Unije.

To praktično znači kako je BiH stavljena na crnu listu Europske unije čime je ugroženo poslovanje bankama i klijentima bez obzira je li riječ o fizičkim ili pravnim osobama.

U praksi to znači kako neke inozemne banke svakodnevno odbijaju obavljanje transakcija iniciranih od bh. banaka, pozivaju banke na otkaz poslovne suradnje ili samoinicijativno gase njihove račune.

Postojeće investicije u BiH iz EU se stavljaju pod poseban režim, prilljev kapitala iz EU ovim je usporen ili onemogućen a financijske transakcije diplomatskih i gospodarskih predstavništava BiH u EU su usporene ili onemogućene.

Sa sastanka su pozvane nadležne institucije da ovom problemu posvete pažnju i što hitnije pokrenu aktivnosti koje će zaustaviti daljnje negativne procese za bankarski sektor, klijente i ukupne gospodarske tijekove u BiH, priopćeno je iz Udruženja banaka BiH.

Sastanku su uz predstavnike svih banaka u BiH nazočili i predstavnici Centralne banke BiH, Ministarstva sigurnosti BiH, SIPA-FOO, Ministarstva financija RS-a i entitetske agencije za bankarstvo.