Predsjednik NVO Inicijativa za europsku stabilnost Gerald Knaus kaže da "vlasti BiH bez odlaganja trebaju predati zahtjev za status kandidata za članstvo u EU".

Prema njegovim riječima, to bi otvorilo vrata za istinske debate i reforme, navodeći da suštinski problemi BiH nisu ustavni ili nacionalni, već društveno-ekonomski.

"U sektoru zapošljavanja imate katastrofu. Od stotinu radno sposobnih, radi manje od 20 ljudi, broj umirovljenika skoro da se izjednačio s brojem zaposlenih. Broj starih nadmašio je broj mladih. Sve je to zlokobna kombinacija", kazao je Knaus.

Istaknuo je da je desetljećima gomilano radničko nezadovoljstvo buknulo, i da nitko ne želi investirati u državu u kojoj radnici prijete da će napasti političare, zapaliti zgrade ili tvornice.

"Da bi se BiH počela čupati iz crne rupe u koju tone, treba novih radnih mjesta", rekao je Knaus i istaknuo da BiH mora početi proizvoditi  i izvoziti robu, za što su potrebne investicije i kvalitetna radna snaga.

"Dok svi pričaju o presudi Sejdić – Finci ili dok Dodik sanja san koji se nikada neće ostvariti – neovisnost Republike Srpske, koliko je novih radnih mjesta otvoreno i istinskih problema riješeno?", kazao je Knaus.

On je poručio vlastima u BiH da trebaju razgvarati o tome kako da dovedu investitore koji ulažu u države regije, javlja Tanjug.