Vijeće ministara BiH usvojilo je i uputit će Parlamentarnoj skupštini BiH Informaciju Ministarstva financija i trezora o stanju javne zaduženosti Bosne i Hercegovine na dan 31. 12. 2014. godine, koja iznosi oko 11,5 milijardi KM, od čega je vanjski dug oko 8,2 milijarde KM, a unutarnji dug oko 3,3 milijarde KM, s tim da ne obuhvaća obaveze po osnovu restitucije.

Na sjednici je konstatirano da se promatrani indikatori duga i dalje zadržavaju u okvirima definiranih granica održivog duga. Međutim, opće stanje ekonomije i gospodarstva u cjelini upućuju na neophodnost sustavne kontrole daljnjeg zaduživanja, kao i aktivnije politike upravljanja dugom.

Zbog toga je naglašeno da nova zaduživanja prioritetno budu povezana s razvojnim projektima, odnosno projektima koji će doprinijeti ubrzanju provođenja strukturnih i ekonomskih reformi te osiguranju gospodarskog rasta i razvoja.

Vanjski dug na kraju 2014. godine povećan je za 809,45 milijuna KM ili 10,9 posto u odnosu na 2013. godinu zbog angažiranja odobrenih kreditnih sredstava Međunarodnog monetarnog fonda, Europske investicijske banke, Europske banke za obnovu i razvoj, Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ukupnom iznosu od oko 1,1 milijardu KM, umanjenih za iznos plaćene glavnice. Prosječno vrijeme dospjelih kredita je 7,6 godina, a prosječno vrijeme ugovorenog grace razdoblja je 6,6 godina.

Vanjskih kredita do kraja prošle godine ugovoreno je u ukupnom iznosu od oko 12,9 milijardi KM, od čega je angažirano oko 10,9 milijardi KM, a oko dvije milijarde KM raspoložive su za angažiranje u skladu s realizacijom odobrenih projekata.

Više od 53 posto novih kredita usmjereni su za realizaciju infrastrukturnih projekata, oko 35 posto novih kredita namijenjeno je javnom sektoru, a više od 11 posto angažirano je za gospodarsku djelatnost.

U ukupnom iznosu unutarnje zaduženosti od oko 3,3 milijarde KM do 31. prosinca prošle godine nije bilo izravnog ili neizravnog duga po kojem je država nositelj obaveze.

Istovremeno, u ukupnom unutarnjem dugu Federacija BiH sudjeluje s 33,63 posto, Republika Srpska s 65,74 posto te Brčko Distrikt BiH s 0,63 posto. U prošloj godini dospjele obaveze po vanjskom državnom dugu redovno su servisirane u ukupnom iznosu od 760,92 milijuna KM, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH. (bljesak.info)