S obzirom na konstantan porast intenziteta kretanja ljudi i roba, jačanje vanjskotrgovinske razmjena BiH sa zemljama okruženja te pojačanu dinamiku izgradnje novih prometnice kojima se BiH povezuje na paneuropske, međunarodno značajne koridore, trenutačno se realizira niz važnih proces koji za cilj imaju ojačavanje infrastrukture na graničnim prijelazima, odnosno izgradnju novih i rekonstrukciju postojećih.

Večernji list došao je do informacije kako su u ovom trenutku, u različitim fazama, u realizaciji projekti izgradnje triju novih graničnih prijelaza, kao i rekonstrukcije dvaju postojećih, a plan za ovu godinu je pokrenuti procese za izgradnju još dvaju novih prijelaza, kao i obnovu četiriju postojećih. Ratko Kovačević, načelnik Odjela za komunikacije i međunarodnu suradnju u Upravi za neizravno oporezivanje BiH, potvrdio je kako postoje dvije skupine projekata, prva se odnosi na one koji su u fazi realizacije, a za koje su ranije osigurana sredstva u proračunu UNO-a.

Realizacija U pogledu izgradnje novih objekata treba uputiti kako je u najzrelijoj fazi projekt izgradnje i opremanja GP Osoje koji se nalazi na području općine Posušje. Realizacija projekta je u tijeku, a Uprava za neizravno oporezivanje u proračunu ima ukupno odobreno 5,850.000 KM. Vecernji.ba doznaje kako se do kraja godine očekuje završetak radova. Jug Hercegovine sa svojim tradicionalno visokim intenzitetom prometa, a osobito u ljetnim mjesecima, dobiti će novi, suvremeno opremljeni prijelaz. U tijeku je, kako doznajemo, rješavanje imovinskih odnosa za izgradnju novog graničnog prijelaza Doljani, a pritom je Uprava za neizravno oporezivanje u fazi ishođenja urbanističke suglasnosti kod Federalnog ministarstva prostornog uređenja. - Po njezinu dobivanju nastavit ćemo s daljnjim aktivnostima na dobivanju građevinske dozvole te raspisivanju javne procedure oko odabira izvođača radova na izgradnji novog GP Doljani.

U ovom trenutku UNO na raspolaganju ima 3,2 milijuna KM prema odluci o višegodišnjim kapitalnim ulaganjima Uprave - objasnili su pritom iz UNO-a, prenosi portal Večernjeg lista BiH. Treći projekt odnosi se na izgradnju GP Čepikuće, a kada govorimo o stupnju realizacije, u tijeku je izrada projektne dokumentacije, pri čemu ukupna vrijednost projekta iznosi 1 milijun KM. U pogledu obnove i modernizacije postojećih infrastrukturnih objekata u fokusu su dva projekta. Prvi se odnosi na rekonstrukciju graničnog prijelaza Zupci, pri čemu je potpisan ugovor s izvođačem radova, a iz UNO-a podsjećaju kako je Vijeće ministara BiH ranije odobrilo sredstva za izgradnju graničnih prijelaza Zupci i Klobuk u iznosu od 5,5 milijuna KM. Drugi projekt iz ove kategorije odnosi se na rekonstrukciju graničnog prijelaza Brod.

U tijeku je rješavanje imovinskih odnosa, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1 milijun KM. U realizaciji je i projekt izgradnje objekta za smještaj Carinske službe i Granične policije BiH u Zračnoj luci Banja Luka, a u ovom trenutku radi se na rješavanju imovinskih odnosa, a iz UNO-a podsjećaju kako je ukupna vrijednost projekta 3,650.000 KM.

Modernizacija U ovoj godini plan je započeti realizaciju još nekoliko aktivnosti koje za cilj imaju modernizaciju, kao i podizanje razine opremljenosti graničnih prijelaza, uz naglasak kako dinamika ovisi o usvajanju proračuna institucija BiH. Kad je u pitanju izgradnja novih graničnih prijelaza u 2024. godini, planirano je da se uradi novi međunarodni granični prijelaz Uvac - Uvac između BiH i Srbije, čija je vrijednost procijenjena na 500.000 KM, kao i novi granični prijelaz između Bosne i Hercegovine i Republike Hrvatske Strmica - Strmica, čija je vrijednost također procijenjena na iznos od 500.000 KM.

U kontekstu rekonstrukcije postojećih graničnih prijelaza u 2024. godini planirano je za međunarodni granični prijelaz Izačić - Ličko Petrovo Selo (BiH - RH) 500.000 KM, za prijelaz Rača - Srijemska Rača (BiH - Republika Srbija) 500.000 KM, za prijelaz Ustibar - Ustibar (BiH - Republika Srbija) 400.000 KM i za prijelaz Ripač - Užljebić (BiH - RH) 300.000 KM.