U Službenom listu Bosne i Hercegovine danas je objavljen set zakona o trošarinama, koji će na snagu stupiti osam dana kasnije. S obzirom na to da primjena novih zakona počinje prvog radnog dana sljedećeg mjeseca od trenutka stupanja na snagu, gorivo će u Bosni i Hercegovini poskupjeti od 1. veljače 2018.godine.

Set zakona o trošarinama, usvojen ranije ovog mjeseca u oba doma Parlamentarne skupštine BiH, čine Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o trošarinama BiH, Zakon o uplatama na Jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakon o sustavu neizravnog oporezivanja u Bosni i Hercegovini, piše BHRT.

Najvažnija usvojena izmjena odnosi se na činjenicu da se njome ne povećavaju trošarine, osim na biogoriva i biotečnosti, već se za 0,15 KM povećavaju cestarine.

Zakon propisuje da će se prikupljena sredstva koristiti za izgradnju autocesta i izgradnju i rekonstrukciju svih drugih vrsta putova.

Set zakona o trošarinama u državnom parlamentu podržali su SDA, SBB, HDZ BiH, HDZ 1990 i SNSD, dok su protiv bili Savez za promjene, SDP, Nezavisni blok, DF, A-sda, BPS i neovisni zastupnik Đorđo Krčmar.