Drago mi je što su proizvođači jagodičastog voća započeli proces udruživanja i stvaranja baze podataka o sektoru malinarstva. Mislim da je udruživanje najbolji način zastupanja interesa malinara kod institucija, otkupljivača i izvoznika - izjavio je Feni Federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Šemsudin Dedić nakon sastatnka s predstavnicima Koordinacionog tijela "Zajedno za bh. malinu", Saveza prerađivača jagodičastog voća u BiH te Udruženja otkupljivača i izvoznika jagodičastog voća.

''Nama je izuzetno bitno da imamo partnere sa jasnim stavovima i da ostvarimo suradnju sa onima koji najbolje poznaju situaciju na terenu'', dodao je.

Veliki potencijal vidi u činjenici da je Bosna i Hercegovina trenutno deseti proizvođač maline u svijetu, te da se ostvaruju veliki godišnji prihodi, a trend razvoja raste. Da bismo to iskoristili, navodi ministar, u potpunosti moramo što prije regulisati pitanja poput skladištenja, transporta, poticajnih mjera.

''Ove godine uz to imamo još problem niskih otkupnih cijena'', naglasio je Dedić.

Uvjeren je da će se uočeni nedostaci moći otkloniti uz bolju organizaciju proizvođača i izgradnju partnerskog odnosa sa ministarstvom.

''Ono što me ohrabruje je činjenica da su i sami malinari shvatili da ovo nije samo problem Federacije već čitave države i ovdje se nažalost osjeti da Bosna i Hercegovina nema državnog ministarstva poljoprivrede koje bi moglo efikasnije rješavati probleme u ovoj oblasti. Inicirat ću sastanak malinara, resornih ministara iz Federacije i RS-a, ministara vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, te predstavnika Vanjskotrgovinske komore u cilju definiranja konkretnih mjera koje možemo poduzeti da malinarima olakšamo period berbe i plasman na tržište'', poručio je u izjavi za Fenu ministar Dedić.