Bosna i Hercegovina će protjerati više od 300 stranaca, najviše iz zemalja Zaljeva, koji u našoj zemlji borave ilegalno nakon što su kroz kupovinu imovine utajili porez, piše Reuters.

U posljednjih nekoliko godina, u Bosni i Hercegovini znatno je porastao priliv arapskih investitora koji su izgradili stambene komplekse i turistička mjesta, privučeni niskim cijenama i povoljnom klimom u zemlji u kojoj je pola stanovništva muslimansko.

U protekla tri mjeseca, službene institucije su pregledale poslovanje skoro 700 tvrtki i 16 turističkih mjesta u vlasništvu građana iz Zaljeva, Libije, Rusije i Ukrajine.

Za oko 500 tvrtki koje posjeduju više od 600 stambenih i poslovnih prostora, utvrđeno je da su registrirane na lažnim adresama i nisu imali zaposlenih, navodi Reuters pozivajući se na izjave dužnosnika.

Mnogi vlasnici su registrirali poduzeća za nekretnine uz naknadu od 2.000 KM kako bi se kupili imovinu u vrijednosti od više stotina tisuća marka za iznajmljivanje turistima, nakon čega nisu podnosili porezne prijave.

Neki od vlasnika su ilegalno živjeli u zemlji, neki nisu uopće bili registrirani kao da su došli u zemlju, neki su prekršili vizne zahtjeve dok su drugi zloupotrijebili svoje radne dozvole.

U ovisnosti od djela, više od 300 osoba će biti zamoljeno da napusti zemlju dobrovoljno ili će biti protjerani uz zabranu povratka i do pet godina.

Detalji o cijelom slučaju će biti proslijeđeni na porezne vlasti i policiju.