Bosna i Hercegovina će dobiti bespovratna sredstva u iznosu od tri milijuna dolara za Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene.

Sredstva će biti operativna do kraja tekuće godine, dogovoreno je tijekom Konferencije o klimatskim promjenama u Bonnu (SR Njemačka), kojoj prisustvuje ministrica za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS-a Srebrenka Golić, koja, kao kontakt-osoba za Konvenciju o klimatskim promjenama, predvodi delegaciju BiH.

''Zahvaljujući činjenici da BiH ispunjava obveze prema Konvenciji o klimatskim promjenama, da su dostavljena tri, a u pripremi je i četvrti nacionalni izvještaj o klimatskim promjenama, da je usvojena Strategija niskokarbonskog razvoja i urađena dva dvogodišnja izvještaja o emisijama, ali i brojnim drugim aktivnostima u oblasti adaptacije i smanjenja utjecaja klimatskih promjena, tokom Bonske konverencije dogovorena su bespovratna sredstva za Nacionalni plan adaptacije na klimatske promjene u iznosu od ti milijuna dolara, koja će biti operativna do kraja tekuće godine, navela je Golić'', priopćeno je iz entitetskog resornog ministarstva.

Također, dogovorena su i bespovratna sredstva u iznosu od 1,2 milijuna dolara za cijelu BiH za monitoring i verifikaciju izvještavanja. I ova sredstva će biti operativna do kraja 2017.

Golić ističe da je tijekom Bonnske konferencije pružena puna podrška i dosadašnjim aktivnostima na realizaciji Projekta energetske efikasnosti, koji se provodi i u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te da su dobivena čvrsta uvjeravanja da će biti odobrena bespovratna sredstva iz Zelenog klimatskog fonda u iznosu od 17,5 milijuna dolara za nastavak tog projekta, a realizacija te faze projekta mogla bi početi u drugoj polovini 2018..

Bonnska konferencija o klimatskim promjenama, na kojoj je sudjelovalo 3.960 predstavnika iz 195 zemalja i ministri iz zemalja članova Konvencije, bit će zatvorena danas, s preporukama da sve zemlje preispitaju svoje dobrovoljno učešće u smanjenju emisija s efektom staklene bašte, kako bi na predstojećoj Konvenciji o klimatskim promjenama (COP 23), koja će se održati u studenom ove godine, također u Bonnu, mogli postići što precizniji ciljevi za globalno smanjenje emisija.