Visoko sudsko i tužiteljsko vijeće (VSTV) podržalo je molbu Misije OSCE-a u Bosni i Hercegovini za suradnju kojom će sutkinja Joanna Korner ponovno analizirati procesuiranja ratnih zločina na državnom nivou.

Na sjednici VSTV-a je odlučeno da sutkinja Korner od 2020. godine analizira rad državnog Suda i Tužiteljstva u procesuiranju ratnih zločina što je ona radila tijekom 2016. godine.

Predsjednik Vijeća Milan Tegeltija je rekao kako je 'suglasnost već data i OSCE može vršiti takvu vrstu monitoringa, ali nemamo problem da izdamo ponovo takvu vrstu mišljenja'.

"Uredu je da jedan međunarodni subjekt javi da će doći. Uredu je da se najavila, mada mi znamo da oni imaju pravo na to", kazao je Slavo Lakić, nakon čega je podržana ova suradnja.

U izvještaju 2016. godine, sutkinja Korner je iznijela niz primjedbi na način rada Tužiteljstva BiH i zaključila da je neophodno izvršiti pregled i kontrolu optužnica koje podižu državni tužitelji i da je potrebno prestati sa praksom podizanja optužnica zbog 'ispunjenja norme', ili zbog pritisaka medija ili grupa žrtava.

Prema tadašnjoj analizi, bilo je potrebno izvršiti reviziju kriterija prema kojima se definira složenost predmeta, kako bi samo najsloženiji predmeti došli pred državno pravosuđe. Zaključeno je i da je mali broj optuženih bio na rukovodećim pozicijama ili imao zapovjednu odgovornost.

Stalna komisija za efikasnost i kvalitet sudova je prezentirala informaciju o neriješenim predmetima ratnih zločina koji su stariji od tri godine. Kako je rečeno, trenutni trend je da je broj predmeta na sudovima u padu, ali sami postupci traju duže.

Prema prikupljenim podacima, Županijski sud u Mostaru ima četiri neriješena predmeta, od kojih su za dva suđenja u tijeku, dok je pred Kantonalnim sudom u Sarajevu u tijeku suđenje za jedan predmet u kojem je trenutno izvođenje dokaza obrane. Razlog njegovog trajanja je promjena predsjedavajućeg sudskog vijeća čime je predmet krenuo ispočetka, navodi se u informaciji.

Kako je rečeno iz Komisije, 'nije korištena opcija prihvatanja izvedenih dokaza', što je u ovakvim slučajevima moguće uraditi. U Okružnom sudu u Doboju dva su predmeta u fazi optuženja, budući da su optuženi državljani Hrvatske, piše BIRN.

"Na okruglom stolu koji je održan početkom listopada, Ministarstvo pravde je istaknulo da sudovi ne dostavljaju valjanu molbu za optužene u predmetima, što može biti jedan od razloga kašnjenja suđenja", rekli su iz Komisije.

Pred Sudom BiH tri predmeta su u fazi optuženja, dok su za 19 predmeta suđenja u tijeku. Kako je rečeno, planirani završetak suđenja za ove predmete se očekuje 2021. godine, dok za tri u fazi optuženja nije moguće procijeniti kada će biti završeni.