Demokrati će zadržati kontrolu nad američkim Senatom nakon što je senatorica Catherine Cortez Masto ponovno pobijedila na izborima u Nevadi, predvidio je jučer Edison Research, dajući veliku pobjedu predsjedniku Joeu Bidenu.

Republikanci su i dalje blizu osvajanja kontrole nad Zastupničkim domom američkog Kongresa dok se nastavlja brojanje glasačkih listića s općih izbora održanih u utorak u SAD-u. Cortez Masto tijesno je pobijedila republikanskog protukandidata Adama Laxalta, bivšeg glavnog državnog odvjetnika kojeg je podržao bivši predsjednik Donald Trump.

"Amerika je pokazala da vjeruje u demokraciju"

S njezinom pobjedom, nakon demokratskog senatora Marka Kellyja koji je obranio svoj senatski mandat u Arizoni, što je objavljeno u petak, demokrati će kontrolirati najmanje 50 mjesta u Senatu, a potpredsjednica Kamala Harris ima presudni glas u slučaju omjera snaga 50-50.

"Amerika je pokazala da vjerujemo u našu demokraciju, da su korijeni demokracije duboki i jaki", rekao je na konferenciji za novinare čelnik većine u Senatu demokrat Chuck Schumer.

Senat je trenutno podijeljen 50-50 između demokrata i republikanaca. Novoizabrani Senat položit će prisegu 3. siječnja. Zadržavanje kontrole nad Senatom znači da će demokrati i dalje moći odobravati Bidenove kandidate poput saveznih sudaca.

Ako bi se upraznilo neko mjesto u sljedeće dvije godine, to bi značilo i imenovanja u Vrhovni sud u kojemu je sada konzervativna većina. Ako bi demokratski senator Raphael Warnock pobijedio u drugom krugu izbora u Georgiji 6. prosinca protiv republikanskog protukandidata Herschela Walkera, to bi povećalo većinu demokrata na 51-49.

To bi demokratima dalo dodatnu prednost u donošenju onih zakona koji mogu biti izglasani jednostavnom većinom glasova. Za većinu zakona u Senatu je potrebno 60 glasova.

To bi također oslabilo utjecaj demokratskih senatora Joea Manchina iz Zapadne Virginije i Kyrsten Sinema iz Arizone koji su blokirali ili odgodili neke od Bidenovih glavnih inicijativa, uključujući proširenje nekih socijalnih programa.

Republikanci imaju prednost u Zastupničkom domu

Moglo bi proći nekoliko dana ili više prije nego što bude poznat ishod dovoljnog broja utrka za Zastupnički dom kako bi se odredilo koja će stranka imati većinu u domu od 435 mjesta. Republikanci su i dalje u prednosti.

Republikanci u Zastupničkom domu, ako dobiju većinu, obećali su da će pokušati poništiti Bidenove inicijative u borbi protiv klimatskih promjena i žele učiniti trajnim smanjenje poreza iz 2017. koje će isteći.

Također planiraju istrage o aktivnostima Bidenove administracije i istrage predsjednikovog sina, koji je imao poslovne odnose s Ukrajinom i Kinom. Senat pod kontrolom demokrata osigurat će Bidenu potvrde njegovih kandidata za popunjavanje desetaka saveznih sudačkih mjesta.

To je osobito presudno za demokrate ako bi se mjesto u Vrhovnom sudu, koji sada ima 6-3 konzervativnu većinu, otvorilo u posljednje dvije godine Bidenova mandata.