Manje od tjedan dana prije ključnog summita NATO saveza u litvanskom glavnom gradu Vilniusu, Sjedinjene Države su jučer isključile bilo kakvu mogućnost da će Ukrajina dobiti ubrzani poziv u zapadni obrambeni blok. "Ne mislim da je (Ukrajina) spremna za članstvo u NATO-u", rekao je američki predsjednik Joe Biden za televiziju CNN. "Ne mislim da postoji suglasje u NATO-u oko toga treba li ili ne dovesti Ukrajinu u NATO-ovu obitelj sada, u ovom trenutku, usred rata", kazao je Biden.

"Ako rat traje, onda smo svi u ratu. U ratu smo s Rusijom kad bi bilo tako", istaknuo je, referirajući se na pakt o kolektivnoj obrani koji predstavlja srž Sjevernoatlantskog ugovora. Američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan govorio je slično, rekavši da će sastanak u Vilniusu "biti važan trenutak o tom putu prema članstvu", no da Ukrajina ima "daljnje korake koje mora poduzeti".

Idući tjedan odluka o paketu podrške

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski se već duže vrijeme zalaže za to da NATO otvori put za članstvo Kijeva, tvrdeći da ukrajinske snage u svojoj borbi da odbiju rusku invaziju čine više nego bilo koja članica saveza kada je riječ o obrani vrijednosti, koje se NATO obvezao štititi. Zelenski će također prisustvovati sastanku saveza koji se treba održati 11. i 12. srpnja u Vilniusu.

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg i drugi članovi saveza također Ukrajini nisu pružili svoju punu podršku kada je riječ o njezinom skorom primanju u obrambeni blok. Vođe saveza bi se idući tjedan trebali složiti glede paketa podrške za Ukrajinu, rekao je Stoltenberg u petak u Bruxellesu.

"Učinit ćemo Ukrajinu još snažnijom i postaviti viziju za njenu budućnost", kazao je. Planirana dugoročna podrška uključuje višegodišnji program potpore, snažnije političke veze s Kijevom i reafirmaciju NATO-ovog obećanja da će primiti Ukrajinu u svoje redove.

Samit će poslati "jasnu poruku" Moskvi, rekao je Stoltenberg, dodavši da "NATO stoji ujedinjen i ruska agresija se neće isplatiti". Vođe će na samitu također podržati planove o odgovoru na mogući napad Rusije ili neke terorističke skupine te o povećanju proizvodnje oružja, napomenuo je Stoltenberg.