Američki predsjednik Joe Biden poslao je pismo čelnicima ključnih odbora Capitol Hilla u srijedu izvješćujući ih o svojoj nakani da počne službeni proces prodaje zrakoplova Lockheed Martin F-16 Turskoj kad Ankara dovrši proces pristupanja Švedske NATO-u, piše u četvrtak Reuters.

U pismu najvišim republikanskim i demokratskim zastupnicima odbora za vanjske poslove Senata i Zastupničkog doma, Biden je zatražio da se odobri prodaja "bez odgode", rekao je američki dužnosnik.

Turska jučer pustila Švedsku u NATO

Bijela kuća poslala je u srijedu pismo članovima Kongresa tražeći odobrenje prodaje zrakoplova F-16 i opreme za modernizaciju Turskoj, izjavila su Reutersu četiri izvora upoznata s pismom.

Turski parlament ratificirao je u utorak kandidaturu Švedske za članstvo u NATO-u, uklanjajući veliku zapreku širenju zapadnog vojnog saveza nakon 20 mjeseci odgode.

Odgoda Turske u odobravanju ratifikacije bila je glavna zapreka za dobivanje odobrenja Kongresa za sporazum o borbenim zrakoplovima. Zastupnici su rekli da čekaju odobrenje Turske za članstvo Švedske u NATO-u - uključujući potpis predsjednika Tayyipa Erdogana prije nego što odluče hoće li odobriti prodaju.

Bijela kuća nije odgovorila na zahtjev za komentar.

"Ovo smatramo ulaganjem u interoperabilnost NATO-a"

Američki State Department također je u srijedu pozvao Ankaru da službeno finalizira švedsku ratifikaciju NATO-a. Da bi to učinio, Erdogan treba potpisati zakon koji bi potom bio objavljen u turskom službenom listu. Dokument o pristupanju Švedske također treba poslati u Washington.

State Department je odbio dati točan vremenski raspored formalnog procesa obavješćivanja o prodaji F-16.

"Predsjednik Biden i (državni) tajnik (Antony) Blinken vrlo su jasno izrazili našu potporu modernizaciji turske flote F-16, koju smatramo ključnim ulaganjem u interoperabilnost NATO-a. Ali osim toga... jednostavno neću potvrditi ili požurivati predložene obrambene prodaje ili transfere dok se o njima službeno ne obavijesti Kongres", rekao je zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel na brifingu za novinare.

Turska je u listopadu 2021. zatražila kupnju lovaca Lockheed Martin F-16 i gotovo 80 kompleta za modernizaciju svojih postojećih borbenih zrakoplova u iznosu od 20 milijardi dolara.

Švedska i Finska podnijele su zahtjev za ulazak u NATO nakon što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu u veljači 2022. Dok je Finska postala članicom saveza prošle godine, kandidaturu Švedske zaustavile su Turska i Mađarska.

Sve članice NATO-a trebaju odobriti zahtjeve zemalja koje se žele pridružiti savezu. Kada su Švedska i Finska zatražile da se priključe NATO-u, Turska se tome usprotivila zbog toga što, kako je rekla, dvije zemlje pružaju utočište militantima.