Američki predsjednik Joe Biden sugerirao je da je borba Vladimira Putina u Ukrajini nakon 10 mjeseci rata i tisuća izgubljenih života navela ruskog predsjednika da ponudi 36-časovno primirje, rekavši: "Mislim da pokušava doći do kisika."

Kremlj je priopćio da je Putin naredio prekid vatre u petak od podneva nakon poziva na božićno primirje moskovskog patrijarha Kirila, poglavara Ruske pravoslavne crkve.

Ukrajina je odbacila ponudu o prekidu vatre tijekom pravoslavnog Božića, rekavši da neće biti primirja dok Rusija ne povuče svoje invazijske snage s okupirane zemlje.

Upitan o predloženom primirju, Biden je rekao novinarima u Bijeloj kući:

''Nerado reagiram na bilo što što Putin kaže. Bilo mi je zanimljivo da je bio spreman bombardirati bolnice, vrtiće i crkve na 25. prosinac i Novu godinu. Mislim da on pokušava doći do kisika'', naveo je.

Putinov prekid vatre počeo bi 6. siječnja, kada brojni pravoslavni kršćani, uključujući i one koji žive u Rusiji i Ukrajini, slave Božić. To bi bilo prvo veliko primirje u dužem od desetomjesečnog rata koji je odnio desetine tisuća života i razorio velike dijelove Ukrajine, prenosi Reuters.