Američki predsjednik Joe Biden obratio se javnosti te najavio stroge i razorne sankcije Rusiji zbog napada na Ukrajinu.

"Putin je ovo planirao mjesecima, govorimo to već dugo. Nagomilao je više od 170.000 vojnika na granici. Odbacio je sve diplomatske napore SAD-a i saveznika. Tjednima upozoravamo da će se ovo dogoditi. I sad se to odvija više-manje onako kako smo predvidjeli", rekao je Biden.

"Optuživali su Ukrajinu za genocid i agresiju. Priznali su tzv. republike na ukrajinskom teritoriju. Putin je objavio rat i za samo par trenutaka projektili su počeli padati po Ukrajini", rekao je Biden.

"Putin je agresor. Putin je odabrao ovaj rat i sad će i on i njegova zemlja snositi posljedice. Danas najavljujem teške sankcije, posljedice će biti teške po rusku ekonomiju. SAD ne radi to sam, nego u suradnji s EU i mnogim partnerima širom svijeta. Upravo sam razgovarao s liderima G7. Ograničit ćemo ruske sposobnosti poslovanja u dolarima, funtama i eurima", rekao je Biden.

"Ruska burza se danas srušila. Blokirali smo ruske banke, odrezali smo Rusiju od američkog financijskih sustava. Danas u sankcije uključujemo još četiri velike banke, to uključuje i VTB", rekao je Biden.
 

Dodao je i kako su udarili rusku industriju visoke tehnologije i kako će im onemogućiti modernizaciju vojske.

"Poduzimamo i korake da obranimo svoje saveznike u NATO-u. Sutra će se održati summit NATO-a na kojem će biti 30 zemalja. Tamo ćemo dogovoriti daljnje korake. Samo ove godine poslali smo vojnu opremu vrijednu 650 milijuna dolara", rekao je američki predsjednik.

Naglasio je još jednom kako se američka vojska neće boriti u Ukrajini.

"No, branit ćemo svaki centimetar teritorija članica NATO-a. NATO nije nikad bio ovako ujedinjen. Ponavljam, za NATO je napad na jednu članicu napad na sve članice", upozorio je Biden.