Američki predsjednik Joe Biden rekao je u telefonskom razgovoru izraelskom premijeru Benjaminu Netanyahuu da je ubijanje humanitarnih radnika u Gazi neprihvatljivo, javlja Anadolu.

On je dodao da će buduća američka politika ovisiti od provođenja ključnih reformi Netanyahua.

Biden je naglasio da su napadi na humanitarne radnike i cjelokupna humanitarna situacija u Gazi neprihvatljivi, navodi se u priopćenju Bijele kuće.

Kako se navodi, Biden je "jasno naglasio potrebu da Izrael objavi i provede niz konkretnih i mjerljivih koraka za bavljenje pitanjima civilne štete, humanitarnih patnji i sigurnosti humanitarnih radnika".

"Jasno je stavio do znanja da će američka politika u odnosu na Gazu biti određena našom procjenom neposrednih postupaka Izraela na ovim koracima", priopćila je Bijela kuća.

Američki predsjednik je naglasio potrebu hitnog prekida vatre kako bi se zaustavilo nasilje u palestinskoj enklavi "kako bi se stabilizirala i poboljšala humanitarna situacija i zaštitili nedužni civili".

"Također je tražio od Netanyahua da ovlasti pregovarače da bez odlaganja zaključe sporazum kako bi se taoci vratili svojim domovima", navodi se.

Svjetska centralna kuhinja (WCK) potvrdila je da je sedam članova njenog tima ubijeno u izraelskom napadu na Gazu. Sedam ubijenih humanitaraca su iz Australije, Palestine, Poljske, Velike Britanije, kao i dvojni državljanin SAD-a i Kanade.

Humanitarni radnici su "putovali u zonu bez sukoba u dva blindirana automobila s logotipom WCK-a", navedeno je u priopćenju.