Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako bi nastavak puta "ubijanja i rata" u Gazi značilo da je Hamas dobio ono što želi.

U objavi na X platformi Biden je rekao je da je "Hamas izveo teroristički napad jer se ne boje ničega više od Izraelaca i Palestinaca koji žive jedni pored drugih u miru".

"Nastaviti putem terora, nasilja, ubijanja i rata znači dati Hamasu ono što traže. Ne možemo to učiniti", naglasio je američki predsjednik.

Analizirajući Bidenovu poruku, urednik Sky Newsa za međunarodna pitanja Dominic Waghorn iznio je svoje viđenje onoga što naziva "pomalo zbunjujuće sročenom porukom".

"Moje tumačenje je da to nije poruka Izraelu da se ne vraća u rat, ali svakako znači omekšavanje priče u Bijeloj kući što smo vidjeli posljednjih dana", kaže on.

Dužnosnici SAD-a kažu da je Izraelu rečeno da u južnoj Gazi ne može primijeniti metode borbe koje je koristio na sjeveru.

Izrael je upozoren da ne smije uzrokovati masovno raseljavanje Palestinaca na jugu i da mora biti oprezan oko humanitarnih zona, kaže Waghorn.

"Bit će zanimljivo vidjeti šta će proizvesti diplomacija iza kulisa, ali u prvom redu to je pokušaj produženja primirja nakon večeras", dodao je, prenosi N1.