Nakon sastanka u Bijeloj kući, predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski i američki lider Joe Biden održali su zajedničku konferenciju za novinare na kojoj je naglašeno da NATO i Europska unija nikada nisu bili ujedinjeniji, javlja Anadolu Agency (AA).

Biden je istakao da će ruski čelnik Vladimir Putin doživjeti neuspjeh u ratu u Ukrajini.

“Putin sve češće napada civilne mete. On će doživjeti neuspjeh. I ranije je doživio neuspjeh i vrlo je važno da on i sve ostali vide da smo predsjednik Zelenski i ja ujedinjeni”, kazao je Biden te dodao:

"Podržavat ćemo Ukrajinu sve dok Ukrajina postoji", rekao je Biden, te istakao da NATO i EU nikada nisu bili ujedinjeniji.

"NATO i Evropska unija nikad nisu bili ujedinjeniji oko bilo kojeg pitanja i ne vidim znakove promjene. Svi znamo šta je u igri, sama ideja suvereniteta, povelja Ujedinjenih naroda. Putin je mislio da će oslabiti NATO, umjesto toga je ojačao NATO. Proizveo je ujedinjeniju Europu”, kazao je Biden.

Što znači pravedan mir?

Zelenski je istaknuoo da pravedan mir ne može biti kompromis za slobodu.

“Što znači pravedan mir? Za mene, kao predsjednika, pravedan mir ne može biti kompromis za suverenitet, slobodu i teritorijalnu cjelovitost moje zemlje, nadoknada za svu štetu nanesenu ruskom agresijom”, rekao je Zelenski te dodao:

"Ne može biti pravednog mira u ratu koji nam je nametnut".

Zelenski je istaknuo je da se njegova zemlja, zajedno s onima koji podržavaju Ukrajinu, bori za pobjedu protiv tiranije.

"Ovo je stvarni život i mi ćemo pobijediti", dodao je Zelenski, napominjući da Ukrajina i saveznici dijele zajedničke vrijednosti.

Zelenski je naglasio da je uvjeren da će Ukrajina i dalje imati podršku SAD-a te se zahvalio američkoj administraciji na sistemu Patriot.

"To je vrlo važan korak koji će značajno ojačati protuzračnu obranu naše države", rekao je predsjednik Ukrajine, istakavši da je to vrlo važan korak za stvaranje sigurnog zračnog prostora za Ukrajinu.

Biden je istakao da je jasno da Putin nema namjeru zaustaviti okrutni rat u Ukrajini. Naglasio je da se i ovaj sastanak događa u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin "eskalira brutalne napade" na Ukrajinu.

Rusija sada koristi zimu kao oružje

"Ukrajina je dobila bitku kod Kijeva, bitku kod Harkova, kod Hersona", kazao je Biden, naglasivši da Rusija sada koristi zimu kao oružje.

"Trebalo bi nam svima biti jasno šta Rusija radi. Namjerno napada kritičnu infrastrukturu", rekao je Biden.

Naglasio je također da isporuka američkog sustava Patriot Ukrajini nema cilj da eskalira stanje nego ima obrambene motive.

Biden je najavio i 45 milijardi dolara pomoći Ukrajini.

"Ostat ćemo s vama koliko god treba, nećete biti sami", poručio je američki predsjednik.

SAD je u srijedu objavio novi paket vojne pomoći od 1,85 milijardi dolara za Ukrajinu, uključujući raketni sistem Patriot za koji je Rusija upozorila Washington da ga ne šalje Kijevu.

Ovim paketom će pomoć koju je SAD od januara 2021. godine pružio Ukrajini dostići 21,9 milijardi dolara.