Američki predsjednik Joe Biden u srijedu je najavio slanje još oružja u Ukrajinu vrijednog milijardu dolara, za koji upućeni izvori kažu da uključuje protubrodske raketne sustave, granate za topove i punjenja za haubice.

U telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, Biden kaže da je ukrajinskog čelnika obavijestio o novome oružju.

”Obavijestio sam predsjednika Zelenskog da će SAD Ukrajini pružiti još pomoći u vrijednosti od milijarde dolara, u koje ulazi dodatno topništvo i obalni obrambeni sustavi kao i streljivo za topništvo te napredni raketni sustavi”, rekao je Biden u priopćenju nakon 41-minutnog poziva.

Predsjednik je također najavio dodatnih 225 milijuna dolara humanitarne pomoći ukrajinskim civilima, što uključuje opskrbu pitkom vodom, kritičnim medicinskim potrepštinama te novcem za osnovne potrebe stanovnika.

Ruski ambasador u UN-u Vasilij Nebenzja u srijedu je optužio zapadne zemlje za “posredno ratovanje s Rusijom”. “Zapadnim zemljama koje opskrbljuju Ukrajinu oružjem želim poručiti – krv civila na vašim je rukama”, rekao je.

Ukrajina požuruje SAD i druge zapadne države da je opskrbe oružjem zbog povećanog pritiska ruske vojske u istočnoj regiji Donbasu.

Oleksantra Ustinova, članica ukrajinskoga parlamenta, je novinarima na konferenciji njemačke Marshallova zaklada izjavila: “Potrebno je da nam svo ovo oružje bude dostupno odjednom kako bismo pobijedili Ruse, a ne da ga dobivamo svaka dva-tri tjedna.”