Od početka ruske invazije na Ukrajinu, telefonska komunikacija američkog predsjednika Joea Bidena i ukrajinskog čelnika Volodimira Zelenskog postala je uobičajena stvar. Međutim, jedan je razgovor bio toliko žestok da je Biden izgubio živce.

Kako su dobro upućeni izvori komentirali za NBC, Biden je jedva uspio završiti dok je govorio Zelenskom kako je upravo dao "zeleno svjetlo" za još jednu milijardu dolara vojne pomoći, kada je ukrajinski predsjednik počeo nabrajati svu dodatnu pomoć koja mu je potrebna, a koju nije dobio. I Biden je tada - "puknuo!"

Podižući glas rekao da je američki narod bio prilično velikodušan, a njegova administracija i američka vojska naporno su radili kako bi pomogli Ukrajini te da bi Zelenski mogao pokazati malo više zahvalnosti, kažu izvori. Taj je telefonski razgovor između dvojice čelnika u lipnju bio posve različit od prethodnih, tvrde četiri osobe upoznate s pozivom.

Iz administracije američkog predsjednika kažu da se odnos Bidena i Zelenskog od telefonskog razgovora u lipnju samo poboljšao, budući da je Zelenski dao izjavu u kojoj je pohvalio SAD zbog njihove velikodušne pomoći. No, ovaj sukob odražava Bidenovu sumnju da bi potpora slanju milijarda dolara Ukrajini mogla početi kopniti. To se događa upravo u trenutku kada se Biden priprema zatražiti od Kongresa da izdvoji još više novca za Ukrajinu, navodi NBC.

Biden se, naime, suočava s otporom nekih republikanaca, ali i demokrata koji nisu bili prisutni kada je Kongres odobrio prethodna sredstva za Ukrajinu.

Izvor upoznat s razgovorom u lipnju kaže da je Biden bio izravan sa Zelenskim po pitanju rješavanja problema, ali da razgovor nije bio žestok ili nabijen ljutnjom. Glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost odbio je komentirati cijelu stvar, dok glasnogovornik Zelenskog nije odgovorio na zahtjev za komentar.

Prije telefonskog razgovora 15. lipnja, Bidenove frustracije Zelenskim rasle su tjednima, navode tri osobe upoznate s razgovorom. Biden i neki od njegovih glavnih suradnika smatrali su da administracija čini onoliko koliko može i što brže može, ali da se Zelenski nastavio javno fokusirati samo na ono što nije učinjeno.