Gotovo sva birališta u SAD-u u utorak su zatvorena, a američki predsjednik Donald Trump ima prednost u saveznim državama Ohio, Pennsylvania, Florida, Georgia i Teksas, koje se smatraju ključnima za ishod izbora u utorak, izvještava Hina.

U 5 sati po srednjoeuropskom vremenu zatvorena su birališta u Kaliforniji, Oregonu, Washingtonu i Idahou, i još su otvorena samo na Aljasci.

Pedeset i pet elektora u Kaliforniji dobio je Biden, kao i elektore u Oregonu i Washingtonu, dok je Trump osvojio Idaho.

Biden u ovom trenutku ima veću prednost u broju elektora u odnosu na Trumpa, ali velike 'swing' države za koje još nije jasno kome će pripasti nose 38 elektora (Teksas), 29 Florida i 20 Pennsylvania. Nekoliko manjih također još nema pobjednika.

U prvom postizbornom obraćanju, demokratski kandidat Joe Biden zahvalio se svojim simpatizerima na strpljenju.

''Mislim da dobro stojimo. Došao sam vam reći da smo na dobrom putu dobiti izbore. Zbog prijevremenog i dopisnog glasovanja znali smo da će ovo dulje trajati. Osjećamo se dobro. Još uvijek smo u igri u Georgiji, dobro stojimo u Minnesoti, trebat će dosta vremena za prebrojati glasove u Pennsylvaniji. Već sutra ujutro (po našem vremenu poslijepodne) bismo možda mogli imati neke rezultate. Vjerujte!'', zaključio je Biden.

Neki američki mediji proglasili su u srijedu ujutro predsjednika Donalda Trumpa pobjednikom izbora na Floridi, u Ohiu i u Iowi, trima državama koje bi mogle odrediti pobjednika izbora. Američki predsjednik uz to trenutno ima solidno vodstvo u drugim ključnim i neizvjesnim državama.

Prema projekcijama američkih medija, Trump ima prednost u još nekim državama koje bi mogle odlučiti pobjednika. Na strani američkog predsjednika navodno su Iowa, Montana i posebno osjetljiva država Ohio, za koju je na dosadašnjim izborima vrijedilo pravilo da njezin pobjednik pobjeđuje i na izborima.

Prema prognozi AP-a, na stranu Joea Bidena odlaze elektorski glasovi iz Minnesote. Biden trenutačno ima 223, a Trump 145 elektorskih glasova.

Fox News i ABC objavili su kako će američki demokrati zadržati većinu u Zastupničkom domu i vjerojatno ju i povećatii. Demokrati bi trebali dobiti između četiri i pet dodatnih mjesta u Zastupničkom domu na parlamentarnim izborima koji se održavaju istovremeno kada i predsjednički, kažu te dvije tv postaje.

Demokrati trenutno imaju 232 od 435 mjesta u donjem domu.