Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping razgovarali su putem telefona u utorak, što je njihov prvi razgovor od studenog.

Dvojica lidera razgovarala su o Tajvanu, umjetnoj inteligenciji i sigurnosnim pitanjima.

Poziv dolazi uoči angažmana na visokoj razini između dvije sile, a očekuje se da će američki državni tajnik Antony Blinken i ministrica financija Janet Yellen doći u odvojene posjete Kini.

Biden je potvrdio dugogodišnju američku politiku "jedne Kine", ali je ponovio da se Washington protivi bilo kakvim mjerama prisile da se Tajvan stavi pod kontrolu Pekinga. Kina smatra Tajvan dijelom svoje teritorije i protestirala je zbog američke podrške tom samoupravnom otoku.

Bijela kuća je priopćila da je Biden Xiju naglasio važnost održavanja "mira i stabilnosti" preko Tajvanskog moreuza i "slobode plovidbe" u Južnom kineskom moru.

Tijekom razgovora u utorak, Biden i Xi su se složili da nastave da održavaju komunikaciju, promoviraju mehanizme konzultacija i komunikaciju između dvije vojske, prenose kineski državni mediji.

"Trebalo bi dati prioritet stabilnosti, ne izazivati probleme, ne prelaziti linije, već održavati ukupnu stabilnost kinesko-američkih odnosa", rekao je Xi, prenosi kineska državna televizija CCTV.

Xi je rekao Bidenu da Tajvan ostaje "prva crvena linija koja se ne prelazi" i poručio da Peking neće tolerirati "vanjsku popustljivost i podršku" tajvanskim "separatističkim aktivnostima".