Potpredsjednik Sjedinjenih Američkih Država Joe Biden uputio je pismo podrške reformama u BiH te platformi "Fokus na reformama: Vizija 2020 za BiH" koju vode Američko-bosanska fondacija i Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins sveučilištu u Washingtonu.

Pismo je naslovljeno na Michaela Haltzela, višeg stručnog suradnika pri Centru za transatlantske odnose SAIS, inače dugogodišnjeg suradnika sadašnjeg američkog potpredsjednika u vrijeme njegovog predsjedavanja Vanjskopolitičkim oborom u Senatu SAD-a.

Potpredsjednik Biden u pismu šalje svoje pozdrave učesnicima konferencije "Sarajevo: Prospekti za progres" koju zajedno sponzoriraju Centar za transatlantske odnose SAIS pri Johns Hopkins sveučilištu u Washingtonu i Američko-bosanska fondacija, a koja će biti održana 16. i 17. svibnja. Ovaj skup je dio godišnjeg projekta "Fokus na reforme: Vizija 2020 za BiH", i Biden smatra da se održava u pravo vrijeme sa adekvatnim fokusom.

''Prije dva desetljeća smo obilazili Zapadni Balkan nakon katastrofalnih ratova koji su zapalili regiju početkom 1990-ih godina. Gledajući unatrag, ne mislim da smo i u najoptimističnijim trenutcima mogli da predvidimo napredak koji smo vidjeli u regiji od tada: Slovenija i Hrvatska su članice i NATO-a i Europske unije, Albanija je članica NATO-a, Crna Gora je pred prijemom u Savez, Kosovo je neovisno i priznaje ga više od 100 zemalja, a Srbija traži mjesto u euroatlantskoj zajednici. To je zaista izvanredno'', navodi Biden u pismu.

Međutim, upozorava Biden, napredak nije svugdje bio jednak.

''Nije nikakva tajna da BiH nije držala ritam s transformacijom svojih susjeda. Ipak, usprkos godina gotovo pat-pozicije zemlja sada ima šansu da značajno unaprijedi kvalitetu života svojih građana, sinkronizirajući zakon sa EU standardima, te približavajući zemlju bliže članstvu u EU putem sveobuhvatnog seta iniciranih reformi'', piše Biden.

Dalje navodi kako mu njegovo iskustvo govori da u BiH postoje političari koji gledaju naprijed i koji shvaćaju da vlasti i privatni sektor moraju surađivati u restrukturiranju ekonomije, uključujući transparentu i čistu privatizaciju državnih poduzeća koja slabo posluju.

''Reforme javne administracije i zdravstvenog sektora također su neophodni dijelovi konkurentne BiH. Nijednu od ovih mjera neće biti lako ostvariti, ali ostajem optimista. Lideri i birači morat će se odmaknuti od usko stranačkih interesa ka zajedničkom radu u državnom interesu. Budući da sam imao privilegiju da se sastanem s građanima BiH različitog porijekla, znam da su žilavi, vrijedni i sposobni da ispune zadatak'', napisao je Biden.

Na kraju je ocijenio da predstojeća konferencija u Sarajevu predstavlja važan doprinos ovim kolektivnim naporima.

''Čestitam Centru za transatlantske odnose na Johns Hopkins univerzitetu SAIS i Američko-bosanskoj fondaciji na njihovoj inicijativi i vašoj konferenciji želim svaki uspjeh'', zaključio je Biden.

Direktor Američko-bosanske fondacije Mak Kamenica navodi da Fondacija i Centar za transatlantske odnose SAIS organiziraju konferenciju na visokom nivou "Prospekti za progres" koja će se održati u Sarajevu 16. i 17. svibnja te afirmativnu konferenciju na diplomatskoj akademiji u Beču 20. svibnja na kojoj će za europsku publiku predstaviti dosadašnja dostignuća reformskih procesa u BiH sa ciljem jačanja zanimanja za ulaganja u našu zemlju, te razvoja turizma.

''Isto tako 23. svibnja organiziramo promociju knjige u Bruxellesu gdje ćemo također podržati približavanje EU i BiH. Potpredsjednik Biden već nekoliko godina podržava aktivnosti naše fondacije i SAIS centra'', rekao je Kamenica.

Program "Fokus na reformama: Vizija 2020 za BiH" vodi dr. Saša Toperić, direktor pri Centru za transatlantske odnose SAIS u Washingtonu.

Najavljeno je da su Sarajevo dolazi zamjenik pomoćnika državnog sekretara SAD-a Hoyt Yee, a učesnicima će se putem videoporuke iz Washingtona obratiti Victoria Nuland pomoćnica državnog sekretara SAD-a te senator Roger Wicker.

U radu konferencije će sudjelovati i šef Delegacije EU Lars-Gunnar Wigemark, koji će biti domaćin i gala prijema.