Upravni odbor BHRT-a na današnjoj sjednici razmatrao je informaciju o alarmantnoj nelikvidnosti koja je uzrokovana konstantnim padom naplate RTV pristojbe, te konstatirao da za redovno, minimalno funkcioniranje kompanije nedostaje oko 600.000 KM mjesečno.

Potraživanja od druga dva emitera - RTV FBiH i RTRS - stalno se uvećavaju što predstavlja udar na poslovanje BHRT, a kako bi bila održana funkcija javnog RTV emitiranja, Upravni odbor BHRT prihvatio je prijedlog hitnih mjera štednje i financijske konsolidacije.

Prihvaćene su rigorozne mjere štednje na svim stavkama, rezanju troškova, a nije isključeno ni smanjivanje osobnih primanja ukoliko to bude neophodno.

Ujedno, menadžment BHRT-a poduzeo je niz aktivnosti na povećanju prihoda, reprogramiranju dugova i redefiniranju programskih aktivnosti koji ne iziskuju dodatne troškove.

Upravni odbor BHRT-a dao je visoku ocjenu za medijsko pokrivanje posjete Pape Franje Sarajevu, komemoracije genocida u Srebrenici, te gostovanja Milanske skale u Sarajevu.

Navedeno je da je, usprkos dotrajalim tehničkim resursima i oskudnim financijskim sredstvima, tim BHRT-a te događaje iznio na izuzetno visokoj produkcijskoj razini za što je dobio brojne pohvale iz zemlje i svijeta, priopćeno je.