Građani Bosne i Hercegovine s posebnom pozornošću čekaju sjednicu Vijeća ministara BiH u četvrtak na kojoj bi se trebala donijeti odluka o liberalizaciji prelaska granice BiH.

Kao što smo već ranije najavili, od Vijeća ministara BiH se u četvrtak očekuje odluka o otvaranju granica, nakon što je naša zemlja popustila skoro sva ograničenja uvedena s proglašenjem epidemije COVID-19.

Podsjetimo, do kraja tjedna se očekuje i odluka nakon koje će početi raditi i svi tržni centri.

Prema najavama, tržni centri u FBiH bi u četvrtak mogli otvoriti vrata za posjetitelje. To pitanje, kako je bi trebalo biti razmatrano na sjednici Federalnog stožera civilne zaštite.

Sve su prilike da će u četvrtak biti održana sjednica Federalnog stožera civilne zaštite, na kojoj bi se trebalo donijeti više zapovijedi u vezi s ublažavanjem mjera, uključujući i omogućivanje rada tržnih centara, kazao je za Radiosarajevo.ba Anis Ajdinović, direktor Federalne uprave za inspekcijske poslove i član Stožera.

Bosna i Hercegovina je istovremeno među rijetkim državama regije koja još nije otvorila svoje granice za strance.

Hrvatska je to davno učinila, a za njima i Srbija, koja u regiji ima daleko najveći broj zaraženih, na žalost, i umrlih.

Ulazak u BiH strancima je i dalje dopušten samo u slučaju poslovnih razloga i uz pozivna pisma kompanija iz BiH.

Prema najavama iz Granične policije BiH, čuvari naših granica su spremni su vratiti se redovitim aktivnostima kakvi su bile na graničnim prijelaznima prije pojavljivanja koronavirusa.

Pripadnici Granične policije BiH nastavljaju s redovitim aktivnostima i spremni su, potvrđeno je iz GPBiH.