Bosna i Hercegovin prezetirala je danas u Beogradu projekat revitalizacije železničke pruge Beograd – Sarajevo, ali i pripreme za izgradnju jadranske autoceste i realizaciju pojedinih energetskih projekata, kazao je nakon današnjih sastanaka s premijerom Kine Lijem Keqiangom i srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Vjekoslav Bevanda.

Bevanda je rekao da su razgovori bili uspešni te da predstavljaju kontinuitet onoga o čemu se razgovaralo i presjek onoga dokle se stiglo u pripremi podloga za projekte za koje Srbija i BiH zajedno pokušavaju zainteresirati kako eurospke tako i kineske i sve ostale investitore.

„Dogovorili smo podloge i prezentirali projekat revitalizacije željezničke pruge Beograd – Sarajevo, što je od općeg regionalnog značaja, a isto tako rekli i dokle smo stigli s pripremama za izgradnju jadranske autoceste, realizaciju energetskih projekata, kao što su hidrocentrala na Drini, termoblok u Tuzli, autocesta Koridor 5c, autocesta Banja Luka – Split”, rekao je Bevanda u izjavi novinarima u hotelu Hyatt gde se sastao s kineskim premijerom.

Kina odobrila BiH novi grant od osam milijuna dolara

Predsjedavajući Vijeća ministara Bosne i Hercegovine (BiH) Vjekoslav Bevanda izjavio je da je Vlada Kine odobrila grant u vrijednosti od osam milijuna dolara za priremu projekata koji će se realizirati u Bosni i Hercegovini.

Bevanda je na konferenciji za novinare nakon bilateralnih sastanaka s premijerom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Kine Lijem Keqiangom, u okviru Samita šefova vlada NR Kine i zemalja Središnje i Istočne Europe u Beogradu kazao da je sastanak s Vučićem bio dio kontinuiteta odnosa i presjeka stanja između dvije države i da su većinom razgovarali o ekonomskoj suradnji i mogućnostima realizacije regionalnih projekata.

O sastanku s kineskim premijerom Lijem, Bevanda je kazao da se četvrti put susreće s njim te da su ovaj put razgovarali o realiziranim projektima.

“Zahvalio sam se na svemu što je Kina konkretno učinila za sanaciju šteta od poplava. Ne treba zanemariti da je to bio jedan veliki grant vezano za opremu za zdravstvo i poljoprivrednu mehanizaciju”, kazao je Bevanda i dodao: “Priopćeno mi je da je vlada Kine donijela odluku o novom grantu u vrijednosti od osam milijuna dolara, grantu za pripremu projekata koje treba realizirati, da će nastaviti s implementacijom programa učenja kineskog jezika i razmjene naših studenata i pokazala je interes za regionalne projekte, između ostalog, za revitalizaciju željezničke pruge Beograd – Sarajevo.”

On je rekao da su također razgovarali o mogućnostima ulaganja kineskih poduzeća u bh. tvrtke iz oblasti poljoprivrede i drvne industrije. Istakao je da bi energetski projekti, poput hidrocentrala na Drini, mogli zaživjeti u skladu s onim što će sudionici Samita iz BiH prezentirati.

“Mi moramo davati gotove projekte i zainteresirati kinesku stranu da ih razmotri. Što je konkretno, to je pomoć od osam milijuna dolara. I dalje na raspologanju stoji kreditna linija gdje je osiguran zajam za ovu regiju u vrijednosti od 10 milijardi eura. Isto tako, kroz prethodna dva samita, BiH je dobila preferencijalni status, odnosno najpovoljnije uvjete iz te kreditne linije. Sve je na nama da napravimo i uvežemo s regijom, jer smo premali, a Kina je prevelika. Svaki projekat koji uključuje više država ima veću vrijednost.”

Naglasio je kako sve navedeno potiču kineski investitori i dodao da će “potencirati i dalje ukoliko kod nas bude mudrosti i gospodarstvo se stavi u prvi plan”.

“I ovako relaksiran odnos koji imamo, prije svega sa susjedima, a zatim i šire, to je put koji će nam pomoći da budemo interesantni svima”, poručio je Bevanda./AA/HMS/