Kada će Međunarodni monetarni fond odobriti 330 milijuna eura Bosni i Hercegovini i za koje će se namjene trošiti, hoće li biti moratorija na otplatu vanjskog duga BiH, kada će konačno biti usvojen proračun BiH za ovu godinu, hoće li se plaćanje PDV-a pomjerati s desetog na zadnji dan u mjesecu.

Odgovore na ova, ali i na druga pitanja u emisiji “Iz prve ruke” na RTV Herceg-Bosne, urednika i voditelja Milana Šutala dao je Vjekoslav Bevanda,ministar financija i riznice BiH, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Upitan kako su trajali pregovori oko raspodjele novca iz kredita od MMF-a s obzirom na to da je javnosti obznanjeno da su trajali čak 5 sati, Bevanda kaže da nije jedan od onih koji prepričavaju što se događalo budući da je, uz Dragana Čovića, bio prisutan sastanku.

“Ono što je najvažnije, nakon toga je održana sjednica Fiskalnog vijeća BiH i ono je jedino tijelo u BiH koje odlučuje o aranžmanu s MMF-om. To je potrebno razjasniti jer su se tijekom prethodnih dana pojavila razna tumačenja. Ja sam inzistirao da se održi sjednica Fiskalnog vijeća jer bez Fiskalnog vijeća nema ni pisma namjere koje ide za Washington”, rekao je Bevanda.

Napominje da su pregovori bili teški.

-Meni je bio cilj da nakon pregovora bude održana sjednica Fiskalnog vijeća i u pismu namjere koje je dogovoreno i potpisano stoji ono što smo mi stalno tražili, a to je da u svim aranžmanima vezano za ovo zlo koje nam se dešava svima budu uključene i županije, budući da je nadležnost županija u 90-postotnom iznosu vezano za zdravstvo”, rekao je ministar financija BiH te dodao:

“Besmisleno je da bilo kakav novac, jesu to donacije, kreditni aranžmani i ostalo bude bez županija i to je ono što je bio cilj koji je na kraju i postignut, kaže Bevanda.

Dogovoreno je da 38 posto novca od MMF-a ide Republici Srpskoj, 62 posto Federaciji BiH – od tih 62 posto 50 posto ide županijama. Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, jučer je kazao da je Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BiH za županije tražio 70 posto novca, a da je za županije dobiveno 50 posto. Upitan je li to točno Bevanda kaže da se ne voli spuštati na razinu trača.

“Ono što sam ja tražio je 90 posto, onoliko koliko bi i trebalo, dok je druga strana jednostavno bila protiv toga da županije budu uključene. Rezultat toga je ono što je već rečeno (50 posto ide županijama, op.)”, istaknuo je Bevanda.

Bevanda dodaje da neki možda žele financijski slom županija te da će županije participirati i u sredstvima od međunarodnih donacija.

-Tako će se odnositi i prema svim donacijama jer jednostavno, kad su županije odgovorne one trebaju participirati u svemu što dolazi u BiH. Bez toga bi možda došlo i do financijskog sloma, možda je to nekome i cilj, a naše je da to ne dopustimo, rekao je Bevanda.