Federalno ministarstvo obrazovanja i znanosti i ove je godine sa svim županijskim ministarstvima obrazovanja potpisalo ugovore o financiranju/sufinanciranju nabavke besplatnih udžbenika, i to za učenike drugih razreda devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, prvenstveno za one koji su u stanju socijalne potrebe, za što je u Proračunu za ovu godinu osigurano 600 tisuća maraka.

Županijska ministarstva dužna su nabaviti pripadajući broj kompleta udžbenika za kategoriju najugroženijih učenika u stanju socijalne potrebe koji pohađaju drugi razred devetogodišnjeg osnovnog obrazovanja, a na osnovu vlastitih evidencija o učenicima u stanju socijalne potrebe ili evidencija, odnosno podataka prikupljenih od strane svih osnovnih škola s područja svoje županije, i to najkasnije sedam dana prije početak školske 2019/2020. godine.

Udžbenike su dužna nabaviti od ovlaštenih izdavačkih kuća s područja BiH, a oni, izuzev udžbenika stranih jezika, trebaju biti tiskani u BiH. Također, ukoliko neko ministarstvo, iz bilo kojih razloga, ne realizira nabavku udžbenika, obvezno je izvršiti povrat sredstava, priopćio FMOZ.

Inače, na osnovu svih podataka i pokazatelja, FMOZ je sačinio Prijedlog raspodjele sredstava za nabavku besplatnih udžbenika za sljedeće županije: Unsko-sansku (64.260 maraka), Posavsku (8.160 marak), Tuzlansku (122.700 maraka), Zeničko-dobojsku (103.680 maraka), Bosansko-podrinjsku (9.000 maraka), Srednjobosansku (66.000 maraka), Hercegovačko-neretvansku (53.880 maraka), Zapadnohercegovačku (25.560 maraka), Sarajevsku (127.800 maraka) i Hercegbosansku (18.960 maraka).

U proteklom četverogodišnjem razdoblju Ministarstvo je za realiziranje nabavke besplatnih udžbenika izdvojilo 2.410.000 maraka, a u okviru tog projekta omogućeno je 374.176 besplatnih udžbenika za 59.222 učenika.

Cilj je da se svakom djetetu omoguće približno isti uvjeti za sticanje znanja, odnosno stvore kvalitetniji uvjeti za odgoj i obrazovanje djece u Federaciji Bosne i Hercegovine, navodi u priopćenju FMOZ-a.