Nakon što je Vlada Hercegovačko-neretvanske županije u svibnju ove godine prihvatila Protokol o suradnji između Vlade HNŽ-a i Razvojne banke FBiH za subvencioniranje kamata kroz određene kreditne linije kojim bi se pružila potpora poslovnim subjektima s područja Županije, danas je dokument i službeno potpisan. U ime Vlade, Protokol je parafirao predsjednik dr. sc. Nevenko Herceg, a u ime Razvojne banke v.d. predsjednice Uprave doc. dr. sc. Mersiha Slipičević.

„Podsjećam, HNŽ je prva županija u Federaciji koja je krenula u ovom smjeru i ovo je zaista jedna od značajnijih ekonomskih mjera ove vlade uopće. Naša suradnja s Razvojnom bankom na tragu spašavanja našeg pandemijom ugroženog gospodarstva i pružanja konkretne potpore gospodarstvenicima u rastu i razvitku pokazala se više nego uspješnom, a zdušno su je pozdravili i domaći gospodarstvenici, ocijenivši kako je odigrala bitnu ulogu u oporavku domaćega gospodarstva. Bilo je logično donijeti odluku o nastavku te suradnje, što je Vlada i učinila i sretan sam što smo danas to i formalizirali službenim potpisivanjem usuglašenoga teksta Protokola o suradnji“, poručio je predsjednik Herceg.

Odabrano je 10 kreditnih linija s uvjetima kreditiranja koji će koristiti gospodarstvu, a načinom osiguranja sredstava pružena je mogućnost većega broja subvencija kamata po ponuđenim operativnim linijama i značajna potpora razvitku gospodarstva. Konkretno, Vlada omogućuje gospodarstvenicima kreditno zaduženje u iznosu do 500.000 KM, preuzima obvezu subvencioniranja kamata u iznosu do 3 %, kao i cjelokupne troškove naknada za obradu kredita.

Činu potpisivanja nazočili su i ministar gospodarstva Željko Laketić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Donko Jović, predsjednik Povjerenstva za nadzor kreditnih sredstava HNŽ-a dr. sc. Damir Jerković te v.d. izvršnoga direktora Razvojne banke FBiH za istraživanje i razvitak Dalibor Milinković.