Ministar zdravstva RH Vili Beroš iznio je sljedeće podatke:

''U 24-satnom razdoblju imamo 56 novih bolesnika, što ukazuje da imamo 1182 bolesnika.

Učinjeno je 10.847 testiranja, 10,9 posto njih je pozitivno.

Od subote su preminula još tri bolesnika - u Dubrovniku muška osoba od 82 godine, u Zadru pacijent od 88 godina te u Osijeku 85-togodišnjak, svi su oni bolovali od kroničnih bolesti.

Na respiratoru imamo 39 bolesnika, 125 oporavljenih i 374 oporavljenih. Prosječna životna dob bolesnika je 48,19 godina, prema spolu 52 posto su muškarci, a 48 posto žene.

I dalje imamo linearnu epidemiološku sliku''.

Ministar unutarnjih poslova RH Davor Božinović osvrnuo se na e-propusnice. "Do 11 sata u nedjelju izdano je 441.721 e-propusnica, a odbijeno je skoro 13 tisuća zahtjeva. Ovo je jasan znak da sustav izdavanja propusnica funkcionira. Tijekom dana će biti riješeni zahtjevi svih poslodavaca koji su predali skupne zahtjeve. Za one poslodavce koji nisu imali mogućnost predati zahjteve za produženje propusnica, još sutra će vrijediti ranije izdane propusnice", rekao je Božinović.

Na novinarsko pitanje imaju li smisla propusnice u tolikom broju, rekao je kako građani moraju shvatiti da se propusnice neće prestati izdavati.

"Izdavat će se sve dok postoji potreba. Uspjeli smo napraviti da ne dođe do zastoja, a u hodu smo promijenili sustav koji će nam omogućiti da analiziramo sve i poboljšavamo neke stvari. Ne bih govorio što ćemo mijenjati, ali sada imamo bazu s puno podataka iz koje možemo izvlačiti zaključke", rekao je.

"Do sad je pirmljeno 3866 dojava o kršenju mjera samoizolacije, a 1120 osoba te su mjere kršile. Samo u subotu smo imali 64 dojave, od njih 37 dojava radilo se o osobama koje su kršile upute epidemiologa. Jučer su sletjela na zračnu luku 'dr. Franjo Tuđman' tri charter leta iz Rima, Lisabona, Madrida i Stockholma, ukupno 143 hrvatskih državljana koji su pregledani od strane epidemiologa, a petero Slovenaca otpratili smo do granice", rekao je Božinović.

Dodao je da se u nedjelju očekuje dolazak 40 osoba katamaranom iz Ancone, 18 njih sletjet će charter letom iz Hamburga te se očekuje 118 hrvatskih državljana koji će doći iz Tirola u šest autobusa.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak rekao je da će svima njima biti uzeti brisevi te će se testirati na koronavirus, a što se tiče dolazaka u subotu, Capak je potvrdio da nitko od njih 143 nije pokazivao simptome zaraze te su svima uzeti brisevi. KAko je dodato, do sada su došli nalazi za njih 74 i svi su negativni, piše direktno.hr.