Ministar zdravstva Vili Beroš u Dalmaciji je u sklopu predizborne kampanje obišao pripadnike HGSS-a, koji su mnogo pomagali građanima i tijekom koronakrize, javlja N1.

U odnosu na jučerašnji dan tijekom jutra broj novooboljelih je manji, rekao je Vili Beroš tom prilikom.

- Broj novooboljelih je manji danas u odnosu na jučer. Pričekat ćemo 12:45 pa ćete dobiti službene podatke, poručio je novinarima.

Zatim je progovorio o slučaju premijera Andreja Plenkovića koji je bio u kontaktu sa zaraženim tenisačem Novakom Đokovićem.

- Sigurno je da nitko ne odlazi u samoizolaciju na vlastiti zahtjev, o tome jasno odlučuje struka. Trebamo inzistirati na tome da struka određuje te kriterije, kazao je Beroš.

- Struka se o tome jučer jasno očitovala. Svi građani bi trebali poštivati mjere HZJZ-a, rekao je ministar.
 
Beroš je ponovio građanima da se pridržavaju mjera, jer se jedino tako može spriječiti širenje virusa.

Što se tiče ideje da u javnom prijevozu bude obvezno nošenje zaštitne maske, ona nije bez utemeljenja, smatra ministar Beroš, ali konačnu odluku treba ostaviti stručnjacima i epidemiolozima.

Istaknuo je informaciju o koronavirusu, koju je saznao iz stručne literature i koja ga je, kako je rekao, iznimno razveselila.

- Istraživanje je pokazalo da preko 92 posto slučajeva svih koji su novodijagnosticirani ispod 60 godina nema nikakvih kliničkih simptoma, što me silno veseli, a moglo bi biti i indirektni dokaz da je virus mutirao, rekao je Beroš.

Kad je riječ o turističkoj sezoni i stanju na hrvatskim granicama, Beroš je rekao da stožer i epidemiološka služba prati situaciju iz sata u sat.

- Mi na dnevnoj bazi imamo podatke iz kojih zemalja nam ulazi koliko pozitivnih i to je jedini način na osnovu kojega ćemo donositi odluke. Ukoliko se ustanovi da iz pojedinih država gdje je epidemiološka situacija u pogoršanju dolazi preveliki broj građana, svakako ćemo uvesti mjere, kao što je potpredsjednik (Davor Božinović) to najavio", rekao je Beroš.

- Legitimno je što pojedini županijski stožeri zazivaju uvođene mjera, ali treba ostaviti na stručnjacima i epidemiolozima da donesu konačnu odluku. Vrijeme je suživota s virusom, ali moramo biti oprezni da ne dođe do većeg broja širenja virusa, da se ne dovedemo u situaciju da uvodimo rigoroznije mjere. Imamo određeno iskustvo, koje moramo prilagoditi očuvanju života, poručio je ministar.