Vođa džihadističke ćelije u Belgiji početkom je godine uhićen u Grčkoj zajedno s još trojicom islamista

Istražitelji su identificirali glavnog organizatora i financijera koji stoji iza pariškog napada kao Abdelhamida Abaaouda, 27-godišnjaka iz Belgije marokanskog podrijetla, prenosi francuski RTL radio.

Abaaoud je navodno jedan od najaktivnijih egzekutora Islamske države u Siriji, a dolazi iz predgrađa Bruxellesa, Molenbeeka, istog kvarta u kojem je odrastao još jedan osumnjičeni za napad u Parizu, Salah Abdeslam.

Taj vođa džihadističke ćelije u Belgiji početkom je godine uhićen u Grčkoj zajedno s još trojicom islamista zbog planiranja terorističkog napada iz Grčke na policajce i policijske postaje po cijeloj Belgiji. Tada su u Belgiji ubijena dva člana njegove terorističke ćelije.

Međutim, Abaud je ubrzo nakon uhićenja pušten bez jamčevine otkada za njim traga belgijska policija. Sumnja se da se tada vratio u Siriju, odakle zapovijeda operacijama terorista u Belgiji.

Sigurnosnim službama Abaaoud je poznat po pojavljivanju u ekstremističkom videu koji prikazuje kako obezglavljena tijela zavezana za automobil vuče u masovnu grobnicu.

Belgijski mediji procjenjuju kako je više od 300 građana otišlo boriti se na strani Islamske države proteklih godina.