Ovo je vjerojatno najsmješnija stvar koju je Belgija ikad napravila - tim je riječima britanski časopis Guardian ocijenio kovanje novčića od 2,5 eura. Belgija je time odgovorila Francuskoj, koja je rekla 'ne' prijašnjoj njezinoj ideji - kovanju novčića od 2 eura čiji bi dizajn proslavio 200 godina od poraza Napoleona kod Waterlooa.

Ranije ove godine Belgija je iskovala 175.000 takvih kovanica od 2 eura, urešenih prizorima posljednje Napoleonove bitke koja je "stala na kraj njegovim snovima o nadmoći u Europi". Novčići su trebali podsjetiti na bitku kod Waterlooa 1815. godine, kada je carska francuska vojska pod zapovjedništvom cara Napoleona poražena od britanske vojske i njenih saveznika.

S obzirom da je riječ o ponižavajućem vojnom porazu, Francuska se usprotivila belgijskim nacrtima i od kovanica od 2 eura se odustalo. Naime, sve zemlje koje koriste euro moraju odobriti ono što će se na njima naći. No, snalažjivi Belgijanci pronašli su "opskurnu" (kako je Guardian naziva) rupu u zakonu koji navodi da svaka zemlja u eurozoni može izdati novu kovanicu po želji, pod uvjetom specifične denominacije. Belgija je, piše Guardian, s kovanicom od 2 eura možda "izgubila bitku", ali s ovom domišljatom poslasticom za kolekcionare, kovanicom od 2,5 eura, svakako je "dobila rat", prenosi HRT.

Guardian je objavio i izgled nove kovanice od 2,5 eura, na kojoj se razaznaje Lavlji brežuljak, spomenik s Bitke kod Waterlooa, i dijagram bojnih linija 18. lipnja 1815. (prvi.ba)