U iznimno jakoj eksploziji u utorak u blizini središta Bejruta poginulo je najmanje 30 ljudi, a preko tri tisuće je ranjeno, rekao je libanonski ministar zdravstva.

Najsnažnija eksplozija koja je pogodila Bejrut posljednjih godina zatresla je grad na način da je dio stanovnika mislio da je libanonsku prijestolnicu pogodio potres.
 


Eksplozija je stvorila udarni val koji je pogodio veći dio grada, popucala su prozorska stakla te rušili balkoni stanova.

Do eksplozije je došlo u lučkom dijelu grada. Libanonski ministar unutarnjih poslova rekao je da inicijalne informacije govore da je došlo do eksplozije materijala koji je zaplijenjen prije više godina i bio je uskladišten u luci. Neki govore o eksploziji kemikalija, prenosi Hina.

Po snimkama na društvenim mrežama, najprije se u luci vidio svijetli dim, a potom je grad zatresla iznimno snažna eksplozija. Oni koji su snimali odbačeni su unatrag golemom snagom udarnog vala.

Bejrut: Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih - Bejrut: Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih

Libanonski predsjednik Michel Aoun pozvao je na hitan sastanak Vrhovnog vijeća obrane, stoji na njegovom Twitter računu. Premijer Hassan Diab proglasio je za srijedu dan žalosti.

Do eksplozije je došlo tri dana prije nego pred sudom UN-a treba biti izrečena presuda u suđenju četvorici osumnjičenih pripadnika Hezbollaha zbog napada 2005. u kojem je poginuo tadašnji premijer Rafik al-Hariri i još 21 osoba.

Zapovjednik snaga za unutarnju sigurnost Abbas Ibrahim, koji je obišao lučko područje, rekao je da ne bi zasad donosio zaključke o uzrocima eksplozije.

Jedan je dužnosnik Izraeala, zemlje koja je vodila više ratova s Libanonom, rekao da njegova zemlja nema ništa s eksplozijom, a Izrael je potom ponudio i humanitarnu i medicinsku pomoć.
 


Pomoć na bilo koji način ponudio je i Iran, tvitao je ministar vanjskih poslova Mohamad Džavad Zarif.

Američki Sate Department objavio je da prati situaciju i da je spreman ponudi "svaku moguću pomoć".

Visoki dužnosnik grada Bejruta rekao je za Sky News da je tim vatrogasaca koji je bio u luci nestao nakon eksplohzije.

Bejrut: Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih - VIDEO | Bejrut: Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih

"Vidio sam vatrenu kuglu i dim iznad Bejruta. Ljudi su vrištali i trčali, krvarili. Balkoni su odneseni sa zgrada. Prozorska stakla na visokim zgradama su popucala i padala na ulice", rekao je očevidac.

Stanovnici su rekli da su prozorska stakla razbijena na kućama od Raouchea na zapadu grada, do 10 kilometara udaljenog Rabieha. Dugo nakon eksplozije čule su se sirene hitne pomoći a područje su nadlijetali helikopteri, navodi Hina.

Bejrut: Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih - Bejrut: Više od 30 mrtvih, 3000 ranjenih

Na Cipru, otoku 180 kilometara sjeverozapadno od Bejruta stanovnici su rekli da su čuli dva snažna udara.