Grad Beč je do dolaska dovoljnog broja cjepiva za stanovništvo pokrenuo novi pilot projekt brzog besplatnog testiranja na koronavirus od kuće, za zaposlene u zdravstvenim i socijalnim ustanovama. 

Mogućnost testiranja putem PCR testa od kuće, metodom grgljanja, za početak će imati 60.000 zaposlenih, a već u prvom tjednu testirano je 5.590. 

Osoba se testira slijedeći upute iz klipa koje dobije mailom ili s web ili mobilne aplikacije. Testiranje se snima. Identitet testirane osobe potvrđuje se putovnicom ili iskaznicom koja se drži ispred kamere. Rezultat testa stiže u tijeku 24 sata putem e-maila. 

Potvrđeni negativni rezultat testa prihvaćen je na drugim mjestima, primjerice u frizerskim salonima. 

"Redovni i brzi testovi na koronavirus su iznimno važno i djelotvorno sredstvo u borbi s pandemijom. Time želimo stvoriti jednu vrstu štita za stanovništvo", ističe gradonačelnik Beča, Michael Ludwig. 

Iskustvo Grada Beča u tijeku pandemije je pokazalo da je testiranje u što većem broju inteligentna strategija. Dok ne bude raspolagao s dovoljnim brojem cjepiva, ofanzivna strategija testiranja ostaje njegovo najjače oružje protiv pandemije i lockdowna. 

U suradnji s bečkom Gospodarskom komorom odabrana su i poduzeća iz oblasti industrije, trgovine, uslužnih djelatnosti i uprave koja svoje zaposlenike i njihove članove obitelji redovno testiraju. 

Sljedeći lockdown Beč bi koštao 2,1 milijardu eura te doveo do gubitka dodatnih 30.000 radnih mjesta. Nakon završetka lockdowna u Austriji, od 8. veljače kreće postupno otvaranje. U Beču su 8. veljače otvorene trgovine, škole, muzeji i uslužne djelatnosti.